Pamuk pogača bez jaja

24/12/2017
"Vazdušasta, meka i ukusna i na sve to bez jaja u sebi. Obavezno da probate"
Priprema50 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno110 min.
Porcije14
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano5 836
  • Pregledi tokom meseca96
  • Pregledi tokom desmice30
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 šolja toplo (240 ml)
  • topla voda - 1 šolja (240 ml)
  • ulje - 1 šolja (240 ml)
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • kvasac - 1/2 kesice svež (20 g) (ja sam stavila 1 komad 7 g suv)
  • brašno - 6 šolja
  • žumance - 1 komad za premazivanje
  • susam - za pospanje
* merne jedinice

Način pripreme

U vodi rastvorite kvasac i 1 supenu kašiku šećera. Pokrijte krpom i ostavite sa strane na 10-15 minuta. Ako je kvasac suv, odmah sipajte u brašno.

U jednu posudu stavite 3 šolje prethodno prosejanog brašna. Napravite udubljenje i u sredinu sipajte smesu sa kvascem, mlekom i uljem.

Sipajte šećer i so. Promešajte kašikom. Mesite dok testo ne postane meko i elastično. Postepeno dodajte od preostalog brašna.

Testo podelite na 2 dela. I jedan i drugi deo razvucite u tanak pravougaonik. Nožem isecite jednake oštre pravougaonike u osnovi 5 cm.

Uvijte u oblik kiflice, počnite od osnove. U pleh (28-30 cm) obložen papirom za pečenje ili namazan, poređajte kiflice.

Pogaču pokrijte i ostaivte da odstoji 30-40 minuta na toplom. Namažite žumancem, umućenim sa svežim mlekom.

Pecite na 180 stepeni na donjem grejaču sa ventilatorom. Na sredini pečenja uključite i gornji grejač.

Pecite dok ne dobije lepu zlatnu boju.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti