Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Tikvice u Rerni»Tikvice sa bešamel sosom

Tikvice sa bešamel sosom

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k4985k418
Tikvice sa bešamel sosom
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 7
25/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"I baka zna da spremi tikvice sa mlečnim sosom, ali samo prava baka master šef će spremiti svojim unucima tikvice s bešamel sosom"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 - 3 srednje velike
  • kačkavalj - 150 g
  • mocarela - 100 g
  • kisela pavlaka - 2 kašike
  • jaja - 2 komada
  • ulje
  • za Bešamel sos
  • maslac - 50 g
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • sveže mleko - 500 ml
  • so
  • muskatni oraščić
* merne jedinice

Način pripreme

Oprane i očišćene tikvice isecite na kolutove. Posolite ih i ostavite oko 20-30 minuta da puste sok i omekšaju.

Pripremite sos zagrevajući maslac, dodajte isečene na sitno čenove belog luka. Dodajte brašno i mleko, dok neprestano mešate dok se ne zgusne i ne dobije glatka konzistencija.

Dodajte muskatni oraščić i mleveni biber. Namažite odgovarajuću posudu za pečenje uljem i poređajte jedan red tikvica. Pospite solju, narendanim kačkavaljem i mocarelom. Na kraju završite redom tikvica. Ostavite malo sosa za polivanje.

Zapecite tikvice oko 30 minuta. Dodajte jaja i tečnu pavlaku u bešamel sos i promešajte. Izvadite tikvice i prelijte tečnošću. Pospite mocarelom i kačkavaljem i zapecite dok ne postanu zlatasti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#235031
Korisnik#235031
Sve bi bilo super da tikvice nisu tokom pečenja pustili previše vode i upropastile ceo obrok, iako su odstojale isečene i posoljene i više od pola sata. Osim onog gore zapačenog bešamela, koji je preukusan, ostatak je završio u kanti za smeće.
13.07.2019 01:27
1

Top recepti