Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Šnicle»Svinjska plećka sa vinom, sa prilogom od krompira u obliku pečuraka

Svinjska plećka sa vinom, sa prilogom od krompira u obliku pečuraka

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244895256
Svinjska plećka sa vinom, sa prilogom od krompira u obliku pečuraka
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 6
28/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
2
"Meso koje se topi u ustima i ukusan krompir, oblikovani majstorski, tako se ostavlja utisak na goste"

Potrebni sastojci

  • svinjska plećka - 1 kg
  • crno vino - 150 ml
  • luk - 3 glavice /male/
  • beli luk - 3 čena
  • ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • so - 2 - 3 prstohvara
  • aleva paprika - 2 prstohvata
  • biber - 2 prstohvata
  • beli biber - 1 prstohvat
  • sminduh - 1 prstohvat
  • šitaki pečurke - 200 g
  • maslac - 1 supena kašika
  • brašno - 1 kašičica
  • voda - 1 šolja
  • so - 2 prstohvata
  • pavlaka za kuvanje - 1 šolja
  • krompir - 10 komada /oprani/
  • ulje - za prženje kormpira
* merne jedinice

Način pripreme

Meso od svinjske plećke, isečeno na krugoce sa malo kostiju, propržite u ugrejanom ulju. Svako parče posebno stavite u tiganj, okrenite da se zapeče i porumeni sa obe strane.

Propržene komade mesa poređajte u plreh i pospite solju, biberom, belim biberom i alevom paprikom ili sa začinima za meso po želji. Između proreza u mesu stavite čenove belog luka i glavice luka.

Prelijte čašom vina, poprskajte uljem u kojem ste pržili meso. Ugrejte rernu na 200 stepeni. Pleh pokrijte aluminijumskom folijom i meso ostaivte da se peče jedan sat, nakon toga skinite foliju. Pecite meso još malo.

U tiganju izdinstajte pečurke sa malo maslaca. Dodajte 1 kašičicu brašna i prelijte jednom čašom hladne vode. Ostavite da vri na tihoj vatri na kratko koliko da se sos zgusne. Pred kraj u pečurke dodajte i pavlaku. Promešajte i nakon 2 minuta skinite sa vatre.

Za prilog možete napraviti pečurke od krompira. Kuvajte 10 krompira 20 minuta, nemojte ljuštiti. Dobro je da krompir bude opran.

Kad se skuva, ocedite ga i ostavite da se potpuno ohladi. Spravom za čišćenje jabuka, ima na slikama, svaki krompir probodite sa jednog kraja do dubine 4-5 cm. Nožem isecite oko krompira.

Oštricu noža treba da naslonite do metalnog dela instrumenta i mnogo pažljivo da odvojite unutrašnjo deo krompira. Treba da pazite da ne polomite kapicu pečurke.

U maloj posudi, kaseroli pržite pečurke od krompira u mnogo ulja, stavite po 5-6 komada. Pržite 2-3 minuta, pažljivo mešajte.

Ukrasite zelenom salatom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: