Posne ćuftice od povrća sa sosom od oraha

28/12/2017
"Nemojte se čuditi, nemojte se zamajavati, čim treće pivo otvaramo, znači da su super "
Priprema30 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno90 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano866
  • Pregledi tokom meseca28
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • krompir - 500 g
  • karfiol - 200 g
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 1 mala glavica
  • peršun - 3 - 4 struka
  • ulje - 4 supene kašike
  • vegeta - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • voda - 500 ml
  • sirće - 2 supene kašike
  • so - 1/2 kašičice
  • za pohovanje
  • brašno - 1/2 šolje
  • gazirana voda - 100 ml
  • prezle - 1 šolja
  • za sos
  • orasi - 1/2 šolje
  • peršun - 5 - 6 strukova
  • beli luk - 2 čena
  • sok od limuna - 3 supene kašike
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • voda - 3 supene kašike
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Operite krompir i skuvajte ga. Ocedite ga iz vode i ostavite da se ohladi, nakon toga oljuštite i ispasirajte presom ili izgnječite viljuškom. Stavite na vatru 1/2 litre vode i kad provri staivte u nju karfiol i šargarepu.

Dodajte 2 supene kašike sirćeta i 1/2 kašičice soli. Ostavite povrće tako da se kuva 10-15 minuta da omekša, polugotovo.

Nakon toga ih ocedite iz vode, ostavite da se ohlade i sitno iseckajte. Stavite ih u krompir. Izrendajte luk, a peršun sitno iseckajte i stavite u ostalo povrće.

Začinite vegerom, uljem i soli po ukusu, nakon toga lepo sve pomešajte dok se ne dobije homogena smesa. Od nje rukama oblikujte ćuftice.

U posudi pomešajte brašno sa gaziranom vodom tako da dobijete retku kašu. U tanjir sipajte prezle. U pleh staivte papir za pečenje. Uz pomoć četke namažite papir uljem.

Uzmite jednu po jendu ćufticu i potopite u retku smesu od brašna sa svih strana, a nakon toga lepo uvaljajte u prezle.

Poređajte ih u pleh i stavie u ugrejanu rernu da se peku na 200 stepeni. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju, oko 30 minuta.

Za to vreme pripremite sos. Sameljite orahe, peršun i beli luk u blenderu. Začinite dobijenu smesu maslinovim uljem, sokom od limuna i solju po ukusu. Dodajte malo vode i promešajte sos.

Servirajte ćuftice od povrća sa pripremljenim sosom uz njih. Osim što su ukusne, ovako pripremljene su veoma zdrave.
slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti