Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Pirinač u Rerni»Pile sa pirinčem - klasičan recept

Pile sa pirinčem - klasičan recept

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9902914k318
Pile sa pirinčem - klasičan recept
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 18
29/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Priznajemo da obožavamo pilence sa pirinčem, napravljeno po ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, oko 1, 5 kg
  • luk - 2 glavice
  • šargarepa - 1 komad
  • paprike - 1 komad
  • pirinač - 400 g
  • ulje - 40 ml, za prženje
  • maslac - 40 g
  • biber - 10 zrna
  • biber - mleven, po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite pile na porcije (krilca, batake i belo meso), a leđa ostavite cela. Operite mnogo dobro i stavite u šerpu.

Nalijte hladnu vodu i dodajte so (na litar vode kašičica soli), nakon što provri sklonite penu koja se formirala. Isecite glavicu luka na sitno i dodajte je u vrelo pile, zajedno sa zrnima bibera i celom paprikom i šargarepom, kuvajte dok meso ne bude polu gotovo.

Za to vreme operite pirinač veoma dobro pod tekućom vodom, trljajući zrna između dlanova i stavite ga u posudu sa blago posoljenom hladnom vodom.

Isecite drugu glavicu luka na sitno. U tiganju zagrejte ulje i propržite na kratko luk, dodajte pirinač i zapržite oko 3-4 minuta.

U posudu za pečenje ravnomerno rasporedite zaprženi pirinač, rasporedite meso isečeno na porcije osim leđa.

U posudu, u kojoj ste merili pirinač, sipajte tri puta više čorbe od piletine i nalijte je u posudu za pečenje.

Posolite po ukusu ako je neophodno, isecite maslac na kocke, ravnomerno rasporedite odozgo i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok ne bude gotov pirinač, što će biti za 40 minuta.

Izvadite posudu iz rerne i uvijte čistom krpom, da se dinsta oko 10-15 minuta.

Kad se kod nas govori o piletu s pirinčem misli se na pile sa čisto belim pirinčem i bez povrća i začina, osim bibera. Od skuvanih leđa, zajedno s paprikom i šargarepom i preostalom čorbom pravimo pileću supu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: