Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača sa paricom i kravajima

Pogača sa paricom i kravajima

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4919k410
Pogača sa paricom i kravajima
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
30/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
2
"Za zdravlje cele porodice, a i da pojedu nešto slatko svi ukućani"

Potrebni sastojci

  • voda - 1 šolja, mlaka
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • so - 1 ravna kašičica
  • šećer - 2 prstohvata
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
  • brašno - 600 g
  • susam
  • seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

U 100 ml vode pomešajte suvi kvasac zajedno sa šećerom i ostavite da nadođe. Brašno prosejte u pleh i napravite udubljenje.

Sipajte kvasac, preostalu vodu, so i ulje. Zamesite testo i ostavite na toplom 30 minuta da nadođe. Podelite na dva dela.

Od prvog otkinite loptice, oblikujte fitilj oko 30 cm i dva kraje zavežite u kravaj. Poređajte na papir za pečenje.

Od drugog testa otkinite dve loptice i ponvo oblikujte duge fitilje i uvijte ih u uže.

Operite paru i uvijte u aluminijumsku foliju i staivte u srednju loptu od testa za pogaču. Fitilje stavite pored lopte u sredinu i ivice povežite.

Namažite pogaču uljem i pospite semenkama. Odozog možete ukrasiti krstom, napravljenim od testa, zamešenim sa vodom, brašnom i soli.

Pecite u ugrejanoj rereni na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Servirajte na prazničnoj trpezi u išćekivanju Hristovog rođenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: