Ukusne i mekane nedeljne mekike

30/12/2017
"Razlog №1 da čak i u nedelju ujutru ustanete rano, mogu biti samo ove jedinstvene mekike "
Priprema20 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno35 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 750
  • Pregledi tokom meseca217
  • Pregledi tokom desmice29
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + još za mešenje
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 200 g
  • suvi kvasac - 4 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • sirće - 3 - 4 kapljice
  • so - 1 kašičice
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Svi sastojci za mešenje testa treba da budu na sobnoj temperaturi. Prosevamo brašno u koje dodajemo so.

U mlakoj vodi pomešamo kvasac i prstohvat šećera da se aktivira. U kašičici sode stavljamo malo sirćeta. Pomešamo sa kiselim mlekom.

Sipamo u udubljenje, zajedno sa kvascem i umutite jaja. Zamesimo testo tako što dodamo malo po malo od brašna. Tekstura testa treba da prestane da se lepi po rukama.

Namažemo najlon kesu i u nju stavimo testo. Dobro zavežemo i stavljamo u posudu u frižider. Testo stoji jedan dan.

Sledećeg dana ga izvadimo jedan sat pre termičke obrade. Pripremamo posudu sa mašću za prženje i posudicu sa malo masti za mazanje ruku.

Od testa oblikujemo loptice koje razvlačimo rukama, oblikujemo spljeskane pogačice. Pržimo mekike dok ne budu gotove. Serviramo tople.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija