Torta Moka

K.GeorgievaK.Georgieva
Šegrt
31929710
Torta Moka
Fotografije: K.Georgieva
1 / 17
02/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
170 min.
Porcije
12
"Sočna i neodoljiva torta koja će vas naterati da zaboravite sva obećanja za dijete"

Potrebni sastojci

  • za čokoladnu koru
  • brašno - 3/4 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • kakao - 1/3 šolje, nezaslađen
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • so - 1/2 kašičice
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 1/2 šolje sa 4.5 % mlečne masti
  • instant kafa - 1/2 šolje, neskafa, kuvana
  • ulje - 1/4 šolje
  • vanila - 1 komad, esencija
  • za kore od oraha
  • jaja - 4 komada, cela
  • žumanca - 2 komada
  • belanca - 6 komada
  • orasi - 150 g, mleveni
  • šećer u prahu - 150 f
  • šećer - 3 supene kašike, kristal
  • ulje - 4 supene kašike
  • čokoladni krem
  • slatka pavlaka - 500 ml
  • tečna čokolada - 300 - 400 g
  • krem sir - 1/2 pakovanje
  • krem sa kafom
  • sveže mleko - 250 ml, punomasno ili 1.5 %
  • instant kafa - 1 kašičice, neskafe
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 6 supenih kašika
  • brašno - 2 supene kašike, ravne
  • kukuruzni skrob - 1 supene kašike, ravne
  • maslac - 1 pakovanje od 125g, mekan
  • preliv
  • instant kafa - 1 kašičica, neskafa
  • topla voda - 3/4 šolje
  • čokoladni ganaš
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • crna čokolada - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema čokoladne kore:

Tečne sastojke dobro pomešajte i u njih dodajte suve sastojke. Mutite mikserom. Ispecite koru prečnika 26 cm na 180 stepeni 35 minuta, sa ventilatorom.

Priprema kora od oraha:

Mlevene orahe, šećer u prahu i brašno dobro pomešajte u posudi. Dodajte jaja i žumanca i mutite mikserom 2-3 minuta.

Belanca umutite na sneg sa šećerom. U smesu od jaja dodajte belanca iz 2-3 puta i mešajte drvenom ili silikonskom spatulom. Na kraju dodajte ulje. Dve kore po 26 cm pecite 12-16 minuta, svaku na 180 stepeni.

Priprema čokoladnog krema:

Umutite pavlaku na mekan krem, dodajte krem sir i čokoladu i ponovo muite dok ne dobijete homogenu smesu.

Priprema krema sa kafom:

Sveže mleko, neskafu i polovinu šećera stavite u šerpu. Ugrejte dok iz mleka ne počne da izlazi para. Žumanca umutite sa preostalim šećerom dok ne pobele. Dodajte brašno i skrob i mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

U smesu sipajte 1/3 mleka i dobro promešajte. Vratite u ostalo mleko i kuvajte oko 4-5 minuta. Mešaje sve vreme žicom. Ostavite krem da se ohladi na sobnoj temperaturi i kad se potpuno ohladi umutite na mekan krem sa maslacem.

Sastavljanje:

U kalup sa ivicama koje se skidaju stavite jednu koru od oraha, prelijte kafom. Preko stavite polovinu čokoladnog krema. Nakon toga čokoladna kora, koju možete preliti, a i ne morate /sočna je i bez preliva/.

Nakon toga stavite krem sa kafom i preko njega koru od oraha i čokoladni krem, ostavite malo za ukras.

Odozgo preko krema sipajte čokoladni ganaš i ukrastie po želji.

Stavite tortu u frižider da se stegne na nekoliko sati, a najbolje na jednu noć.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: