Način pripreme
Ćurku izvadite iz frižidera na sobnu temperaturu na oko 60 minuta, da odstoji. Očistite svećom, da se odvoji višak peruški. Odvojite vrat i unutrašnjost, ako ih ima. Savijte krila ispod grudi, da ne zagore prilikom pečenja.
Maslac stavite u posudu, začinite biberom, pospite rendanom korom od limuna i izrendanim čenom belog luka. Promešajte i izgnječite presom za krompir. Dodajte i 2 supene kašike maslinovog ulja, ponovo promešajte.
Pažljivo prstima jedne ruke odvojite kožu od mesa, takođe i sa donje strane. Na mestu koje se odvojili prstima stavite 1/3 smese sa maslacem, a drugom rukom rasporedite, premešajte dlanovima. Ne treba da pocepate kožu. Okrenite i sa druge strane ponovite proces da preostalim delom masti.
Unutra u šupljinu stavite so, biber, dodajte tri četvrtite osečenog limuna i pola oljuštene glavice luka i lovorovog lista. Kožu staivte unutra. Odozgo obilno namažite preostalim maslacem, pospite i maslinovim uljem. Stavite u posudu za pečenje. Ovde je trenutak da stavite nadev po izboru.
Pecite na najvećoj mogućoj temperaturi rerne, kod mene je 300 stepeni, ne više od 15 minuta. Izvadite i pokrijte komadićima slanine, ukrstite jednu preko druge.
Ponovo stavite u rernu i pecite na 170 stepeni oko 2 1/2 - 3 sata i na svakih 30 minuta prelivajte sosom iz ćurke. Koristila sam termometar za pečenje živine.
Kad izvadite iz rerne, uvijte u aluminijumsku foliju i pamućnu krpu i ostavite da odstoji oko 30-60 minuta. Servirajte isečenu po želji. Prelijte sosom.
Dodala sam malo standardnog nadeva od pirinča i začina. Prilog je krompir pire i dinstani grašak sa maslacem.
Napomena: Moja ćurka nije bila velika - oko 3 i nešto kg. Isti recept se može primeniti i prilikom pripreme velikog pileta.