Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Domaći ravioli sa telećim mlevenim mesom i vrganjima

Domaći ravioli sa telećim mlevenim mesom i vrganjima

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Domaći ravioli sa telećim mlevenim mesom i vrganjima
Fotografije: marcheva14
1 / 3
09/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Obećavamo da će gosti bukvalno olizati tanjir"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g, semolina
  • jaja - 3 komada na sobnoj temperaturi
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • NADEV ZA RAVIOLE
  • teleće mleveno meso - 300
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • luk - 1 glavica, iseckana
  • vrganji - 50 g, suvi
  • majčina dušica - 1/2 kašičice, suva
  • origano - 1/2 kašičice, suva
  • italijanski začini - 1 kašičica, suvi
  • bujon - 100 ml, od povrća
  • so - 1 kašičica
  • SOS ZA TESTENINU
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • masalc - 1 kašičica
  • beli luk - 1 čen, iseckan
  • vrganji - 50 g, suvi
  • peršun - nekoliko iseckanih strukova
  • belo vino - 50 ml, suvo (aromatično)
  • voda - 100 ml, iz pečuraka
  • so - 1/2 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice
  • parmezan - izrendan
  • bosiljak
* merne jedinice

Način pripreme

Mašina za pripremu domaće testenine. Suve pečurke stavite u mlaku vodu na oko 15-20 minuta da omekšaju.

Sipajte brašno na ravnu površinu, napravite udubljenje i razbijte jaja, dodajte i kašiku maslinovog ulja. Počnite da sakupljate testo sa spoljašnje strane ka unutra, ka tečnim sastojcima. U početku mešajte viljuškom, a nakon toga prstima.

Treba da se upije celo brašno i da se umesi lopta. Testo je tvrdo. Ako je teško da sakupljate, možete dodati belance kroz viljušku ili nekoliko kapljica vode. Uvijte u foliju i ostavite da odstoji na oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Nemojte držati u frižideru.

U tiganju sa maslinovim uljem izdinstajte luk. Dodajte mleveno meso, so i biber. Kuvajte dok se ne izmrvi. Dodajte i iseckane i mekane pečurke, majčinu dušicu, iseckan peršun, origano i italijanske začine. Promešajte i dodajte bujon od povrća. Kuvajte na umerenoj vatri, dok ne ispari voda i ostane na masti. Skinite sa vatre i sipajte u blender. Sameljite dok se ne dobije pasta. Izvadite u posudu, ostavite sa strane da se potpuno ohladi.

U čist tiganj sipajte maslinovo ulje i maslac. Rastopite. Dodajte sitno iseckane, preostale pečurke.Beli luk sitno iseckajte nožem i uz pomoć njega izgnječite na dasci za sečenje. Dodajte u pečurke. Dinstajte oko 2-3 minuta, sipajte vino. Treba da se čuje šištanje od toplote i ostavite da alkohol ispari - oko 1 minut.

Vodu iz pečurka precedite kroz finu cediljku i dodajte deo nje, oko 100 ml, pospite iseckanim pešrunom. Ostavite da se krčka na umerenoj vatri oko 20 minuta. Pred kraj kuvanja sipajte i pavlaku. Promešajte i skinite sa vatre. Ostavite sa strane.

Nakon nekog vremena podelite testo na dva dela. Jedan deo uvijte u foliju da se ne suši, a drugim deo radite. Razvlačite od najvišeg stepena ka najtanjem, za vreme razvlačenja pospite sa malo brašna da se ne lepi po valjcima mašinice. Gotovu traku možete iseći na tri dela, da bi vam bilo lakše.

Kalupom za sečenje raviola ili malo čašom isecite krugove. U svaki krug stavite po 1 kašičicu od paste sa mlevenim mesom, poklopite drugim krugom i učvrstite viljuškom. Gotove raviole pokrijte vlažnom pamučnom krpom. Na isti način pripremite i drugo parče testa.

Potpuno gotove raviole stavite u šerpu sa vrelom vodom. Kad isplivaju na površinu odmah ih izvadite rešetkastom kašikom. Kuvajte oko 3, maksimum 4 minuta. Raviole treba da budu al dente kuvane, ne treba da se prekuvaju. Tople servirajte u tanjiru za supu, obilno prelijte sosom. Pospite rendanim parmezanom.

Napomena: Brašno semolinu možete zameniti belim brašnom, ali je rizično, zato što se može zalepiti po valjcima mašine.

Raviole možete pripremiti sa sosm od pavlake, kao što je nadeveno u receptu ili paradajz sosm Napolitana. Nadev može biti drugačiji, od povrća, na primer spanać sa rikotom ili nadev sa mlevenim mesom. Po vašem izboru je.

Testo možete pripremiti u različitim oblicima, torteline, kapelete, koji se mogu dodati u supu od povrća, takođe i sveže salate. Jedan deo testa sam savila u oblik tortelina, a druge u klasičnom okruglom obliku raviola.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: