Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Domaća farfale testenina sa spanaćem i sosom

Domaća farfale testenina sa spanaćem i sosom

Asya ZaevskaAsya Zaevska
Kuvar
1312966824
Domaća farfale testenina sa spanaćem i sosom
Fotografije: Asya Zaevska
1 / 5
12/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
6
"Ko je raspoložen za nešto ukusno na italijanski način?"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • zamrznut spanać - 100 g
  • jaja - 2 komada
  • voda - oko 100 ml
  • so - 2 prstohvata
  • brašno - oko 3 šolje
  • Зza farfale testeninu
  • žumance - 1 za premazivanje
  • maslinovo ulje
  • za sos
  • dimljeno meso - 200 g
  • beli luk - 5 čenova
  • masline - 50 g (zelene)
  • kiseli krastavčići - 2 komada
  • topljeni sir - 200 g
  • sušeni paradajz - 10 komada, marinirani
  • tečna pavlaka - 250 ml
  • senf - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje
  • bosiljak - 1 prstohvat (suv)
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa pripremom testa. Sipamo zamrznut spanać u šerpu sa vrelom vodom i ostavljamo ga na 10 minuta. Nakon toga prebacujemo u đevđir i ostavljamo ga pod tekućom vodom da se ohladi. Dobro ocedimo i prebacujemo u posudu, odgovarajuću za pasiranje. U njega dodajemo 2 jajeta, vodu i so i pasiramo.

U drugu posudu sipamo brašno, pravimo udubljenje i postepeno dodajemo smesu od spanaća. Mesimo, dok ne dobijemo tvrdo testo (pokazano je na slikama). Ako je potrebno, možemo dodati malo brašna.

Nakon toga pripremamo samu farfale testeninu. Razvučemo testo na tanku koru (površinu možete posuti brašnom) i počinjemo da sečemo male pravougaonike (isečemo na trakice, koje sečemo poprečno). U sredinu svakog pravougaonika četkom stavimo malo umućenog žumanca (da se zalepi prilikom pritiskanja). Nakon toga pritiskamo u sredinu da se dobije takozvana farfaleta (mašnica). Proceduru ponavljamo dok se ne potroši testo. Ja ih ređam na ubrus (možete videti slike).

Gotovu farfale testeninu ostavimo da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi. Za to vreme stavimo vodu da provri, u kojoj ćemo ih kuvati, dodajemo i prstohvato sili. Kad voda provri, pažljivo dodajemo testeninu u porcijama, poređanu na rešetkastu kašiku (na primer po 5 na kašiku). U dubokoj šerpi celu količinu možemo skuvati iz dva puta.

Pažljivo promešamo i ostavljamo da vru 15 minuta (za to vreme ih možemo mešati). Nakon toga ih ocedimo u đevđiru i prebacujemo u odgovarajuću posudu, u njih dodajemo 3-4 supene kašike maslinovog ulja i promešamo (ja ih stavljam u vatrostalnu činiju, da bi bile tople dok sos ne bude gotov).

Došlo je vreme za sos. Za njega sitno iseckamo meso i beli luk i na kratko ispržimo u maslinovom ulju. Nakon toga dodajte iseckane masline i kisele krastavčiće. Promešamo. Dodajemo topljeni sir, isečen na kockice i sitno isečenen i mariniran sušeni paradajz. Začinimo solju, biberom i bosiljkom i ostavljamo tako na vatri 2-3 minuta. Na kraju dodajemo pavlaku i seng. Pržimo na vatri 5 minuta, za to vreme mešamo. Sos je gotov.

Prilikom serviranja testeninu možete preliti sosom ili sa sos sipate u posudu i da ga pomoešate sa testeninom - istog ukusa je!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: