Torta sa karamel kremom

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k417
Torta sa karamel kremom
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 2
12/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
7
"Lepoj torti nije potreban povod da bi bila pojedena - kulinarska poslovica"

Potrebni sastojci

  • čokolada - 50 g
  • bademi - 100 g, mleveni
  • prezle - 1 kašičica
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 2 kašičica
  • limun - 1/2 limuna, sok i kora
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 1 šolja
  • šećer - 1 šolja
  • sveže mleko - 1 l
  • skrob - da se zgusne krem
  • esencija - 1/2 ampule, rum
  • suvo grožđe - 100 g
  • rum - 100 ml
  • orasi - izmrvljeni, za ukras
  • šarene mrvice - za ukras
  • čokoladne mrvice - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi umutimo žumanca sa šećerom dok ne pobele.

Posebno rastopimo čokoladu i dodajemo je zajedno sa korom od limuna, sokom od pola limuna, prezlama, praškom za pecivo i mlevenim bademima. Mešamo smesu dobro, dok ne postane homogena.

U posebnoj posudi umutimo belanca na seng i pažljivo dodajemo u ostalu smesu.

U pleh, obložen papirom za pečenje sipamo smesu i stavljamo u rernu da se peče.

Kad kora bude gotova ostavljamo da se ohladi. Podelimo je na dva dela.

Prethodno potopimo suvo grožđe u rum.

Umutimo žumanca sa 1 supenom kašikom šećera dok ne pobele.

U posudu sipamo preostali šećer i karamelizujemo, postepeno razređujemo sa 100 ml svežeg mleka, prethodno ugrejanog.

Treba neprestano da mešamo dok se ne karamelizuje, postepeno dodajemo i preostalo mleko.

Kad sve potane homogeno dodajmo i smesu od jaja. Dodajemo skrob da se zgusne, skrob pomešajte sa vodom.

Gotov karamel krem ostavimo da se ohladi i nakon toga dodajemo belanca, umućena na sneg.

Oblikujemo tortu, tako što između dve kore stavljamo krem i posipamo natopljenim suvim grožđem.

Odozog namažemo kremo i obilno posipamo sa dve vrste mrvica i orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: