Mekana praznična penjurlija (tutmanik) sa mašću i mnogo sira

12/01/2018
"Uvek ćete naću povod da biste pripremili najukusniju prazničnu penjurliju sa mašću i mnogo sira "
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 128
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 520 g + za mešenje
  • svinjska mast - 150 ml, rastopljena
  • sir - 500 g
  • sveže mleko - 220 ml
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 3 supene kašike sa vrhom
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • suvi kvasac - 8 g
  • ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu. Dodajte suvi kvasac i šećer i mesite. Napravite udubljenje u koje razvijete jaje, bez jednog žumanca. Sipajte sveže mleko, malo ugrejano, zajedno sa kiselim mlekom i uljem. Zamesite testo, prebacite ga na radnu površinu, dodajte so i mesite bar 10 minuta, dodajte brašno ako je potrebno.

2. Kada testo postane elastično, mekano i nelepljivo, podelite ga na 6 lopti. Sada je procedura sledeća:

Ruke potopite u rastopljenu mast i prstima razvucite prvu loptu testa dok ne dobijete tanku. providnu koru (ako vam se negde cepa, nije problem). Preko nje pospite još masti i izmrvite sir. Tako uradite sa svakom sledećom korom i stavljajte jednu preko druge.

3. Uvitje u rolat i secite na trouglove, koje poređate u namazan pleh, tako da ima razmak između njih, zato što će nadoći i zalepiće se. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 2 sata na toplom.

4. Namažite umućenim žumancem sa malo mleka i stavite u ugrejanu rernu na 175 stepeni oko 30 minua ili dok ne dobije zlatnu boju, proverite čačkalicom za zube. Ne otvarajte rernu prvih 25 minuta!

5. Servirajte toplu ili hladnu!

Prijatno!slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti