Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Jedinstvena pogača

Jedinstvena pogača

Euliana PanovaEuliana Panova
Početnik
22162
Jedinstvena pogača
Fotografije: Euliana Panova
3 / 4
12/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
16
"Ovo je stvarno prava pogača, nešto što obavezno morate probati"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • jaja - 4 komada
  • žumanca - 2 komada (za premazivanje)
  • voda - 1/2 l, mlaka
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • ulje - 2 supene kašike
  • maslac - 125 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u odgovarajuću posudu, napravite udubljenje. Pomešajte jaja sa šećerom i solju i sipajte u udubljenje.

Dodajte mlaku vodu, ulje, kvasac i počnite da mesite. Testo treba da bude meko, da se ne lepi i da pravi mehuriće. Podelite ga na 9 lopti.

Svaku loptu razvucite u krug, prečnika 20 cm (približno) i zalepite ga po tri sa rastopljenim maslacem, mažete samo prvu i drugu koru, gornju - ne.

Svaku trojku razvucite u krug prečnika oko 30 cm. Zalepite na isti način sa maslacem.

Na kraju razvucite što je moguće tanje. Namažite preostalim maslacem i podelite na 16 komada (trouglova). Svako prače uvijte od širokog ka užem delu.

Poređajte ih u namazan pleh. Ja ih ređam ovako - prvo 9, posle 5 i na kraju jedan u sredinu.

Kad ih poređate, pokrijte pleh krpom i ostavite da nadođu, treba da se udvotruči.

U posudi umutite dva žumanca sa 3 supene kašike ulja. Ovom smesom namažite nadošlu pogaču. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 220 stepeni oko 1 sat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: