Sarajlija gnezdo

14/01/2018
"Da li znate kako da pripemite najukusnije sarajlije - u obliku gnezda razume se "
Priprema45 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno75 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 092
  • Pregledi tokom meseca30
  • Pregledi tokom desmice5
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • razvučene kore - 1 paket, gotove, fine
  • maslac - 250 g
  • sirup
  • voda - 2 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • med - 2 - 3 kašičica
  • cimet - 2 - 3 štapića, kraći
  • za nadev
  • orasi - 1 i 1/2 šolje
  • kikiriki - 1 i 1/2 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • cimet - 1 kesica
  • kora od limuna - 1/2, izrendana
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo sirup, stavljamo vodu sa štapićima cimeta. To radimo na tihoj vatri sa bi štapići mogli da puste aromu.

Kad sirup ili tačnije čaj bude gotov, skidamo ga sa vatre i odvojimo pola.

U njega dodajemo šećer i med. Dobro promešamo dok se sve ne pomeša i rastvori.

Dodajemo preostali deo zajedno sa štapićima cimeta i ostavljamo na hladnom mestu.

Očistimo orahe i sitno ih isečemo, takođe i kikiriki.

U posudi pomešamo orahe i kikiriki, šećer, cimet i koru od limuna.

Pripremamo pleh u koji ređamo gnezda, odozgo namažemo maslacem.

Prethodno rastopimo maslac na pari.

Pre nego što počnemo da oblikujemo gnezda, uključujemo rernu da se ugreva,

Razvučemo prvu koru i mažemo rastopljenim masalcem. Stavljamo od nadeva i uvijamo u rolat. Gotov rolat savijemo kao gnezdo i stavljamo u pleh.

Tako oblikujemo i druga gnezda.

Stavljamo u rernu i pečemo na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

Vadimo iz rerne i prelivamo hladnim sirupom.

Pokrivamo folijom i ostavljamo da se ohladi i onda stavljamo u frižider.

Baklava je gotova najranije nakon 2-3 dana, kad potpuno upije sirup.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija