Altan Tatlasi (Zlatan kolač)

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5791342k127
Altan Tatlasi (Zlatan kolač)
Fotografije: Diana Kostova
1 / 8
15/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Neverovatno ukusni keksići, natopljeni slatkim prelivom i sočnom notom oraha, koje ne treba da se propuste!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • maslac - 125 ml, mekan
  • ulje - 100 ml
  • belanca - 1 komad
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • orasi - 200 g
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • za sirup
  • voda - 500 ml
  • šećer - 500 g
  • limun - 1/2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite sirup tako što stavite šećer i vodu na vatru da provri, dodajte sok i koru od pola limuna. Kuvajte sirup nekoliko minuta dok se ne zgusne.

Napravite testo, tako što prosejete brašno u posudu, dodate ulje, belance i mekani masalac, mleko i prašak za pecivo.

Sve zamesite, ako je potrebno dodajte još malo brašna dok ne dobijete glatko testo, koje se ne lepi po rukama. Pokrijte i ostavite 30 minuta da odstoji.

Testo podelite na dva jednaka dela i razvucite na okrugle kore debljine 1 cm. Jednu koru isecite na krugove malim obručima ili čašicom od rakije, a drugu isecite na isti način, ali u svakom krugu napravite još jedan manji krug, koristite čep ili manji obruč.

Isečke od testa sakupite, umesite i ponovite proceduru.

Pleh namažite masalcem i stavite krugove, preko svakog celog kruga, stavite po jedan sa malim otvorom i lagano prstima prođite po ivicama da ih zalepite. U svaki otvor možete staviti orahe.

Namažite umućenim žumancem i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni 40 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Pečene kolače potopite ili prelijte hladnim sirupom, dok su još topli. Ostaivte ih sa sirupom nekoliko sati da se lepo natope i omekšaju.

Napomena: Preporučujem da koristite cele ili iseckane orahe, ja sam ih napunila mlevenim i kad sam sipala sirup oni su se razneli, zato, ako je moguće koristite cele orahe - da bi lepše izlgedali.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: