Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Domaći milibrot sa ratlukom

Domaći milibrot sa ratlukom

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Domaći milibrot sa ratlukom
Fotografije: Mariana
2 / 5
19/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
190 min.
Porcije
8
"Nema ništa lepše od domaćeg! Još jedan dokaz za to je ovaj mekani domaći milibrot, koji se topi u ustima!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • šećer - 130 g
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 1 kesica, suv
  • maslac - 60 g, rastopljen
  • ulje - 60 ml
  • vanila - 2 komada
  • so
  • limun - kora i sok jednog limuna
  • za nadev
  • ratluk - 1 kutija
  • suvo grožđe - 100 g
  • za premazivanje
  • belanca
  • za posipanje
  • šećer
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno prosejte dva puta, napravite udubljenje i stavite prstohvato sili, suvi kvasac, vanilu, sok i koru jednog limuna. Umutite jaja sa šećerom, ugrejte mleko i dodajte ga, promešajte smesu od jaja i sipajte je u udubljenje.

Počnite da mesite dok ne dobijete glatko, lepljivo testo.

Rastopite maslac i pomešajte ga sa ulje,

Lagano pritisnite testo i sipajte malo masti, mesite ga dok ne upije, razvucite rukama ponovo i sipajte ponovo, mesite tako dok ne upije svu mast.

Mešenje će vam oduzeti bar 20 minuta, na testu treba da se vide mehurići. Oblikujte loptu i pokrijte. Ostavite na toplom da nadođe, dok se ne udvostruči.

Potopite suvo grožđe u vodu i ostavite ga da nabubri 15 minuta, ocedite ga i osušite.

Ratluk isecite na komade.

Nadošlo testo podelite na dva dela, uzmite jedan deo i razvucite rukama, stavite polovinu suvog grožđa i ratluka i ponovo mesite. Tako uradite i sa drugim delom testa.

Dva dela su za dva srednja milibrota, oblikujte po želji i stavite u duboke u uže plehove ili kalupe, namažite ih uljem ili obložite papirom za pečenje.

Ostaivte ih ponovo da nadođu, kad se udvostruče, namažite ih umućenim belancem i pospite šećerom.

Stavite na 160 stepeni u rernu na 40 minuta ili dok ne budu gotovi, u zavisnosti od rerne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: