Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Krofnice»Mekane slatke krofnice

Mekane slatke krofnice

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5701302k117
Mekane slatke krofnice
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 4
21/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
19
"Kada se govori o krofnicama - nema zasićenja"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 800 g
  • kvasac - 42 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 5 supenih kašika
  • med - 1 supena kašika
  • sok od pomorandže - 20 ml
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 250 ml
  • maslac - 50 g, kravlji
  • za krem
  • brašno - 7 supenih kašika
  • maslac - 70 g
  • vanila - 1 komad
  • šećer - 200 g
  • sveže mleko - 1 l
  • jaja - 3 komada
  • šećer u prahu - za posipanje
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u toplom mleku i medu. Sačekajte nekoliko minuta da se aktivira i nadođe. Umutite jaja sa sokom od pomorandže u posudi.

Prosejte brašno, napravite udubljenje, stavite so, jaja, maslac i postepeno dodajte kvasac i mesite dok ne dobijete glatko, meko testo koje se ne lepi po rukama.

Testo ostavite pokriveno na toplom jedan sat da se udvostruči. Napravite krem tako što stavite šerpu na vatru, sipajte u nju 800 ml mleka, šećer, vanilu i maslac.

U posudi umutite jaja, dodajte preostalo mleko i brašno. Mutite žucom dok popuno ne upije brašno, tako da nema grudvica.

Sipajte smesu lagano u vrelo sveže mleko i energično mešajte dok se ne zgusne i dok ne dobijete gladak, mekan krem bez grudvica.

Testo premesite još jednom nakon što nadođe i podelite ga na 3 jednaka dela. Svaki razvijte na okruglu koru debljine 0.5 cm i uz pomoć obruča ili čaše isecite krugove.

Pospite ih brašnom i pokrijte folijom. Isečke odvojite i koristite ih na kraju, ponovo ih sakupite u loptu i razvucite.

Ostavite da nadođu 30 minuta i pržite ih na srednjoj temperaturi, okrećite sa obe strane.

Izvadite ih na ubrus i ostavite da se ohladi. Špric sa dugom nastavkom napunite kremom i napunite svaku krofnicu.

Ako nemate špric, napravite mali prorez u krofni i napunite malom kašikom. Na kraju pospite šećerom u prahu.

Krofnice možete napuniti eurokremom ili voćem po izboru. U zavisnosti od veličine dobija se oko 30-40 krofnica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti