Karamel puding

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Karamel puding
Fotografije: Sia Ribagina
2 / 6
21/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Puding sa karamelom - zvuči prava magična zakletva za veličanstven ukus i užitak"

Potrebni sastojci

  • za krem
  • jaja - 6 komada
  • sveže mleko - 600 ml
  • vanila - 1 kesica
  • šećer - 150 g
  • za karamel
  • šećer - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi. Ugrejte mleko. Stavite šećer za karamel u kaserolu i stavite na vatru. Ostavite da se karamelizuje, nemojte mešati i pipati, možete malo pomerati posudu, ali ne mešajte, inače će se šećer stvrdnuti i nećete imati dobar karamel.

Kuvajte dok ne dobije svetlobraon boju, pazite da ne zagori, zato što će posle krem biti gorak. U posudi umutite jaja sa šećerom na kremastu smesu, nakon toga dodajte vanilu i sveže mleko. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, nakon toga obavezno procedite smesu u drugu posudu.

Pripremite vatrstalne čaše za krem, nadno svake kašikom sipajte karamel i ostavite da se ohladi. Poređajte čaše u odgovarjaući pleh, u svaku sipajte proceđenu smesu od jaja i mleka i nemojte puniti do kraja.

Sipajte hladnu vodu u pleh do sredine čaša i stavite u rernu na 170 stepeni 40 minuta, ili dok se ne zgusne krem i ne dobije zlatnu boju. Periodično proveravajte vodu u plehu, ona ne treba da provri, zato ako je potrebno, prilikom pečenja sipajte po malo hladne vode. Izvadite pleh i ostavite da se krem ohladi, nakon toga stavite u frižider na jedan dan.

Sledećeg dana servirajte hladan krem, pažljivo ga okrenite na tanjir. Ako vam ostane karamel, nakon što sipajte sve u čaše, možete napraviti efikasan ukras za serviranje na kraju, na papiru za pečenje napravite razne šare i figure od karamela i ostavite da se ohlade. Posle se lako skidaju sa papira i dobijate odličan ukras.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: