Način pripreme
Aktiviraje kvasac tako što ga stavite u toplo mleko sa kašikom brašna i šećera. Ostavite da nadođe. Prosejte brašno, napravite udubljenje, stavite jaja, šećer, ulje, vanilu, so i sodu.
Počnite da mesite testo, postepeno dodajte mleko sa kvascem. Mesite dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi po rukama, ako je potrebno možete dodati još malo ulja, ali ne stavljajte više brašna.
Gotovo testo počnite da udarate od sto, brojte 100 puta. Sto udaraca aktivira kvasac, testo čini elastičnim i na taj način dobijate niti.
Ostaivte testo pokriveno vlažnom krpom da nadođe jedan sat. Kad nadođe, ponovo ga premesite i podelite na 4 dela.
Svaki deo razvucite na okruglu koru debljine 0.5 cm, isecite je na krst i nakon toga poprečno, da biste dobili trouglove. U široki deo svakog, stavite kašičicu džema i uvijte u kiflicu.
Istu proceduru ponovite sa preostalim delovma testa. Poređajte kiflice u pleh, namazan sa malo maslaca i na rastojanju jedna od druge.
Ostavite da nadođe 30 minuta i namažite umućenim žumancem. Pecite na 170 stepeni oko 40 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Na kraju pospite šećerom u prahu.
Napomena: Dobija se 48 kiflica, zato će verovatno biti potrebe da pečete u nekoliko puta.