Baklava sa kruškama i orasima

25/01/2018
"Naša omiljena baklava na jedan interesantan i veoma ukusan način - ovog puta sa kruškama i orasima"
Priprema60 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno120 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano257
  • Pregledi tokom meseca10
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašičica
  • ulje - 200 ml
  • maslac - 125 g, kravlji
  • prašak za pecivo - 10 g
  • sveže mleko - 250 g, kravlje
  • skrob - 200 g, kukuruzni
  • brašno - 1 kg, tip 500
  • za nadev
  • orasi - 2 šolje, mleveni
  • kruške - 4 komada
  • šećer u prahu - 2 supene kašike, smeđi
  • za sirup
  • voda - 4 šolje
  • šećer - 4 šolje
  • konjak - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Zamesite meko testo tako što prosejete brašno, napravite udubljenje i u njega stavite so, prašak za pecivo, jaja, sirće i ulje.

Dodajte od svežeg mleka i mesite dok ne dobijete glatku i meku loptu od testa. Oblikujte dug rolat i podelite na 21 jednak deo.

Svaki deo razvijte na okruglu koru prečnika jedan pedalj. Rasporedite ga na tri grupe po sedam kora. Uzmite svaku koru od prve grupe i pospite ih skrobom, stavite ih jednu na drugu i tako uradite sa ostale dve grupe.

Razvijte koru tako što uzmete prvu grupu kora posutih skrobom.

Tako kako su jedna na drugoj ih razvijte na veliku okruglu koru, prečnika pleha u kome ćete peći.

Isecite kruške na male komade i pospite ih smeđim šećerom.

Namažite pleh sa malo maslaca ili ulja, stavite tu koru na dno, pospite je orasima i polovinom krušaka.

Na isti način razvijte druge dve grupe kora i poređajte u pleh, između njih stavite orahe i preostale kruške.
Na kraju završite samo sa korom.

Baklavu isecite oštrim nožem u željenom obliku i prelijte je toplim rastopljenim maslacem.

Odozogo po želji pospite srirovim orasima ili listićima badema i stavite u ugrejanu rernu na 170 stepeni oko sat vremena, dok ne dobije zlatnu boju.

Kad se ispeče, ostavite je da se ohladi. Napravite sirup tako što u kaserolu stavite vodu i šećer. Stavite na vatru i ostavite da provri, stavie kašičicu konjaka i kuvajte dok ne dobijete zlatan šećerni sirup.

Toplim sirupom prelijte hladnu baklavu. Ostavite je da se ohladi i stavite u frižider na jedan dan da se natopi.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti