Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta sa dve vrste fila

Torta sa dve vrste fila

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Guru
146471k40
Torta sa dve vrste fila
Fotografije: Teodora Meshterova
1 / 6
26/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
12
"Što je recept duži, to je torta ukusnija"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 3 komada
  • šećer 1 šolja
  • ulje - 3/4 šolje
  • sveže mleko - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • brašno - 2 šolje
  • kakao - 2 supene kašike
  • za prvi fil
  • slatka pavlaka - 300 ml, za mućenje
  • krem sir - 150 g
  • šećer u prahu - 1/4 šolje
  • za drugi krem
  • margarin - 1/2 šolje, tvrd
  • maslac - 1/2 šolje
  • vanila - 2 supene kašike
  • šećer u prahu - 4 šolje
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • za glazuru
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • mlečna čokolada - 200 g
  • za ukras
  • šarene mrvice - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kora:

Prosejte brašno sa praškom za pecivo i pomešajte sa jednom kašikom kakaa. U posudi mutite jaja 4 minuta mikserom. Nakon toga dodajte šećer i mutite dok se šećer potpuno ne rastvori. Postepeno počnite da dodajete sveže mleko i ulje. Nakon toga uz neprestano mešanje dodajte brašno, prosejano sa drugim sastojcima.

Smesa je gotova, čim počnu da se stvaraju balončići. Od gotove smese ispecite tri kore kalupu za tortu, prethodno obloženom papirom za pečenje i namazan, u ugrejanoj rerni na 180 stepeni /oko 20 minuta svaka kora/. U poslednju koru stavite drugu kašiku kakaa, promešajte smesu i pecite. Gotove kore ostavite da se ohlade.

Priprema prvog fila:

U posudu sipaje slatku pavlaku i umutite na mekan sneg. Nakon toga dodajte krem sir i šećer u prahu i mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Ostavite da odstoji i pokrijte folijom.

Priprema drugog fila:

U posudi umutite maslac i margarin. Prosejte šećer u prahu i postepeno i uz neprestano mešanje ga dodajte čašu po čašu. Dobro je da, dok mutite smesu obilazite po ivicama i dnu. Smesa će vam se činiti suva, kad završite sa dodavanjem šećera u prahu. zato dodajte vanilu i sveže mleko i ponovo mutite. Gotov fil ostavite u frižider da se stegne.

Priprema glazure:

Ugrejte pavlaku u kaseroli na umerenoj vatri i čim provri stavite čokoladu da se rastopi, mešajte neprestano. Čim glazura bude gotova, ostavite je malo da se ohladi.

Sastavljanje torte:

Stavite prvu koru u odgovarajući poslužavnik i namažite prvim filom. Po želji između kora možete staviti mlevene orahe. Stavite kakao koru i ponovo namažitie filom. Stavite treću koru i namažite celu tortu filom, skinite višak krema spatulom ili nožem, ako nemate spatulu. Uzmite hladnu glazuru i prelijte tortu. Ja sam pokušala da napravim šare čačkalicom za zube, ali nisam uspela. Nadam se da ćete vi uspeti. Izvadite drugi fil iz frižidera i uz pomoć šprica napravite ukrase po vašoj torti. Ja sam napravila ružice od oba fila, po ivicama sam takođe stavila dva fila. Pospite tortu šarenim mrvicama i ostavite na jednu noć u frižideru.

Prijatno!

Napomena:

Fil od maslaca možete koristiti i za premazivanje cele tortu, ne samo za dekoraciju. Ako želite možete staviti prvi fil između korra i da namažete filom od maslaca ili obrnuto. Ovaj recept je sakupljen od tri različita u jedan. Pitanje mašte.

Možete servirati za rođendan, ili za bilo kakav drugi povod ili prosto ako vam se jede nešto slatko :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: