Pogača sa makom

26/01/2018
"Univerzalno testo za ukusnu pogaču, sa kojom ćete zablistati pred bližnjima "
Priprema30 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno80 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano82
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • kvasac - 42 g
  • kiselo mleko - 200 g
  • maslac - 50 g
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • jaja - 3 komada
  • susam
  • mak
  • sveže mleko - 350 ml
  • ulje - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Malo ugrejte mleko i izmrvite kockicu kvasca u njega, dodajte šećer i kašiku brašna. Promešajte i ostavite 15 minuta da nadođe. Prosejte 800 g brašna, ostalo ostavite za mešenje.

Napravite udubljenje u brašnu i stavite dva jajeta i belance trećeg, so, rastopljeni maslac i kiselo mleko. Zamesite testo tako što dodajete kvasac, dok se potpuno ne upije i dok ne dobijete glatko, homogeno testo. Pokrijte čistom krpom ili folijom i ostavite na toplom da nadođe i da se udvostruči.

Gotovo testo oblikujte po želji. Ja sam podelila na tri jednaka dela, oblikovala sam lopte. Jednu sam stavila u namazan pleh.

Drugu i treću sam razvila, isekla na krst, nakon toga na trouglove i od svakog napravila kiflicu, koje sam poređala oko lopte u sredini pleha. Ako vam ostane kiflice, premesite ponovo testo i oblikujte loptice, kojima možete popuniti prazna mesta u plehu.

Namažite preostalim žumancem, pokrijte, i ostavite da nadođe još 30 minuta. Pospite makom i susamom po želji i stavite u rernu na 160 stepeni oko 45-50 minuta.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija