Pogača sa makom

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5791342k126
Pogača sa makom
Fotografije: Sia Ribagina
2 / 3
26/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Univerzalno testo za ukusnu pogaču, sa kojom ćete zablistati pred bližnjima"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • kvasac - 42 g
  • kiselo mleko - 200 g
  • maslac - 50 g
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • jaja - 3 komada
  • susam
  • mak
  • sveže mleko - 350 ml
  • ulje - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Malo ugrejte mleko i izmrvite kockicu kvasca u njega, dodajte šećer i kašiku brašna. Promešajte i ostavite 15 minuta da nadođe. Prosejte 800 g brašna, ostalo ostavite za mešenje.

Napravite udubljenje u brašnu i stavite dva jajeta i belance trećeg, so, rastopljeni maslac i kiselo mleko. Zamesite testo tako što dodajete kvasac, dok se potpuno ne upije i dok ne dobijete glatko, homogeno testo. Pokrijte čistom krpom ili folijom i ostavite na toplom da nadođe i da se udvostruči.

Gotovo testo oblikujte po želji. Ja sam podelila na tri jednaka dela, oblikovala sam lopte. Jednu sam stavila u namazan pleh.

Drugu i treću sam razvila, isekla na krst, nakon toga na trouglove i od svakog napravila kiflicu, koje sam poređala oko lopte u sredini pleha. Ako vam ostane kiflice, premesite ponovo testo i oblikujte loptice, kojima možete popuniti prazna mesta u plehu.

Namažite preostalim žumancem, pokrijte, i ostavite da nadođe još 30 minuta. Pospite makom i susamom po želji i stavite u rernu na 160 stepeni oko 45-50 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: