Supa od krompira sa polenom za stimulaciju imuniteta

11/02/2018
Jelena Andonov
odJelena AndonovDžedaj91811
"Postoji i ukusan način da se pobrinete za svoje zdravlje - pogledajte kako se pravi ukusna supa sa polenom za stimulaciju imuniteta "
Priprema20 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno55 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano84
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • krompir - 300 g
  • batat /slatki krompir/ - 1 kom., srednje veličine
  • šalot - 1 glavica, veća
  • praziluk - 1 kom. /10 cm od zelenog dela stabla/
  • paprika - 1/2 kom. žute + 1/2 kom. crvene paprike
  • šargarepa - 2 kom.
  • paradajz sos - 50 ml
  • čeri paradajz - 2 kom.
  • povrtni bujon - 1.5 l
  • biber - 5 kom., u zrnu
  • koren peršuna - 4 - 5 kom. /po 4cm/
  • fida - 50 g
  • biljno ulje - 2 kašike
  • maslac - 2 kašike, rastopljen
  • kari - 1/3 kašičice
  • so
  • muskatni oraščić - prstohvat
  • limun - 1 kom., kora i sok
  • polen - po 1/2 kašičice po porciji, za posipanje
  • đumbir - prstohvat po porciji, sitno narendan
  • za zapršku
  • kiselo mleko - 4 kašika gustog
  • žumance - 1 kom., veličina L
  • peršun - svež
* merne jedinice

Način pripreme

Moramo pomoći organizmu da se dobrom hranom izbori sa virusnim infekcijama, a ova supa je izvor vitamina, energije, antioksidanasa i polena, prirodnog imunostimulansa.

Povrće očistiti i oprati. Praziluk, paprike, šalot, čeri paradajz i šargarepe seći na sitne kockice. Obe vrste krompira naseći na kockice, srednje veličine. Korene peršuna vezati u snop čvrstim koncem /ove jeseni sam prvi put sušila peršun/.

U odgovarajućoj šerpi zagrejati biljno ulje i maslac, pa prvo sotirati praziluk i šalot. Nakon 5 minuta dodati paprike i šargarepe. Dinstati dok sve sastojci ne omekšaju. Dodati krompir, korene peršuna, kari, biber, paradajz sos i paradajz. Preliti ih bogatim domaćim povrtnim bujonom. Ostaviti supu da se krčka na tihoj vatri, dok ne bude gotova.

U međuvremenu narendati malo muskatnog oraščića, đumbira i koru od 1/2 limuna, i iscediti sok. Sitno naseckati sveži peršun, pa ga dodati 5-7 minuta pre nego je supu potrebno skloniti sa ringle.

Zapršku napraviti od umućenog kiselog mleka ili pavlake i žumanca. U nju dodati koru limuna i muskatni oraščić. Na kraju u supu dodati i fide. Nakon što se je skuvalo, dodati i peršun.

Isključiti ringlu i pažljivo dodati prethodno pripremljenu zapršku.

Ova supa se servira uz kolut limuna i kašičicu polena. Jede se topla, sa sokom od limuna.

Polen i sok od limuna ne podnose visoku temperaturu, jer im efekat slabi, a vitamin C se uništava.
slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti