Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Uvijene mini penjurlije sa domaćim sirom

Uvijene mini penjurlije sa domaćim sirom

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
246551k71
Uvijene mini penjurlije sa domaćim sirom
Fotografije: Velichka Shtarbanova
5 / 6
09/03/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Ako pored svake dobre osobe stane po jedna mini penjurlija, onda će nastupiti takvo jedenje, da ćemo samo reći nadamo se"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g
  • suvi kvasac - 1/2 kesice
  • šećer - 1 kašičica
  • salamura - 100 ml, iz sira
  • voda - oko 1 šolja, mlaka (ili koliko je potrebno)
  • maslac - 30 g
  • sir - 250 g, ovčiji, domaći
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 1 supena kašika za premazivanje pleha
* merne jedinice

Način pripreme

Posebna stvar kod ovog testa je što se mesi sa salamurom iz sira. Onda treba da bude kvalietna - da bude napravljena od prokisle surutke i soli, da bude bistra, da se ne razvlači i da ima prijatan miris.

U posudu za mešenje testa stavite brašno, napravite udubljenje. U njega sipajte salamuru rastvorenu sa malo šećera i kvascem. Zamesite meko testo, dodajte mlaku vodu dok ne upije svo brašno. Testo ne treba da se lepi.

Uvijte ga krpom i ostavite na toplom oko 15 minuta. Na brašnom posutoj radnoj površini razvijte oklagijom testo debljine oko 1 cm. Oštrim nožem podelite listove po sredini na dve jednake polovine,

Namažite površinu belancem jednog jajeta, a žumance odvojite za premazivanje. Ravnomerno izmrvite sir. Uvijte u rolate.

Od dve polovine dobijate dva rolata, svaki isecite na komade debljine 2 cm. Tako isečene komade poređajte u pleh namazan uljem, stavite ih u ležeći položaj. Liče na puževe.

Ostavite na toplom, pokrivene krpom da nadođu. Premažite umućenim žumancem i preko svakog stavite po malo kravljeg maslaca.

Pecite u umereno ugrejanoj rerni dok ne porumene. Izvadite ih, poprskajte sa malo hladne vode i pokrijte krpom desetak minuta.

Servirajte tople sa domaćim kiselim mlekom ili jogurtom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: