Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa Galicije (Bica Gallega)

Kolač sa Galicije (Bica Gallega)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Kolač sa Galicije (Bica Gallega)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
10/03/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
8
"Zapišite recept na vidno mesto, zato što ćete želeti da jedete ovaj kolač iznova i iznova"

Potrebni sastojci

  • brašno - 220 g
  • prašak za pecivo - 13 g
  • jaja - 3 komada
  • slatka pavlaka - 160 ml, tečna
  • maslac - 110 g, mekan
  • šećer - 220 g + za posipanje
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Umutite mekani maslac sa šećerom na gladak krem i dodajte jedno po jedno jaje uz neprestano mešanje. Dok ne upije jedno jaje, nemojte stavljati drugo.

2. Stavite pavlaku i kašičicu soka od limuna i mutite mikserom još malo, dok ne dobijete homogen i mekan krem.

3. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli i dodajte u smesu od jaja i pavlake, u delovima, pažljivo mešajte drvenom kašikom, dok se potpuno ne integrišu.

4. Sipajte tanak sloj, oko 1-1.5 cm u pravougaoni ii okrugao pleh, obložen papirom za pečenje i pospite sa oko 3-4 supene kašike šećera. Poslednji korak će dati autentičan izgled ovom kolaču - hrskavu koricu, malo raspuknutu od šećera.

5. Pecite na 170 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni, oko 20 minuta ili proverite čačkalicom za zube.

Zbog toga što je kolač veoma mastan, lako se odvaja od papira za pečenje ili direktno iz kalupa, ali je nežan, zato pazite da se ne polomi.

Tekstura mu je vlažna i topi se u ustima. Moj savet je da ga prvo probate ovako, a sledećeg puta da probate sa raznim dodacima, da bi ukus bio drugačiji (i bez njih je aromatičan, posebno ako korisitite kvalitetan maslac i domaća jaja) vanilu, rum, liker od anisa, cimet.

Tradicionalan je u Galiciji, ali ga voli cela Španija, ovaj jednostavan kolač očarava sa svojom mekanom nežnošću i ukusom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: