Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Torta čokoladni šifon u obliku srca

Torta čokoladni šifon u obliku srca

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k204
Torta čokoladni šifon u obliku srca
Fotografije: marcheva14
1 / 6
31/03/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
"Oblik nije važan, samo ukus, a on je zasićen čokoladom, prosto savršen"

Potrebni sastojci

  • ČOKOLADNA KORA
  • žumanca - 3 komada, L (50g)
  • belanca - 3 komada (120 g)
  • šećer - 200 g, kristal, podeljen na dva dela
  • brašno - 85 g, belo
  • kakao - 35 g, sa visokim procentom masti
  • prašak za pecivo - 1 1/4 kašičice (5g)
  • soda za hleb - 1/2 kašičice (ravna)
  • so - 1/4 kašičice
  • ulje - 120 ml
  • kafa - 80 ml, epsreso
  • vanila - 1 1/2 kašičice, ekstrakt
  • sok od limuna - 1 kašičica
  • ČOKOLADNI FIL
  • pavlaka - 240 ml, visok procenat, hladna (podeljena na 2 dela)
  • vanila - 1/4 kašičice, ekstrakt
  • šećer - 50 g (podeljen na dva dela)
  • kakao - 7 g samo 1 deo na jednu pavlaku
  • ČOKOLADNI GANAŠ
  • čokolada - 230 g, visok procenat kakaa
  • pavlaka - 180 g, visok procenat mlečnemasti
  • maslac - 25 g, kockice
  • liker - Grand Marnier 1 supena kašika (Amaretto)
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni.

Kalup za pečenje u obliku srca, dobro namazan rastopljenim maslacem i pokriven brašnom. Prečnika oko 20-22 cm i visine oko 6 cm.

Hladna jaja se lakše odvajaju na žumance i belance. Izmerite da budu količine kao što je navedeno u receptu. Pokrijte i ostavite 30 minuta na sobnoj tempraturi.

U posudi žicom umutite brašno, kakao, dodat kroz cediljku, prašak za pecivo, sodu za hleb i so.

U posudi pomešajte ulje, kafu na sobnoj temperaturi, vanilu.

Mikserom umutite žumanca sa 135 g šećera. Lagano dodajte smesu sa uljem, mutite neprestano, najsporijom brzinom miksera. Dodajte smesu od brašna, mešajte žicom. Treba da dobijete teško i sjajno čokoladno testo.

Belanca u sok od limuna mutite mikserom dok ne dobijete lepu i bogatu belu penu. Dodajte 65 g šećera i mutite dok ne dobijete mekane, ali čvrste vrhove. Dodajte u čokoladno testo iz tri puta. Testo pažljivo i polako mešajte da ne ulazi previše vazduha.

Sipajte u kalup. Pecite na 170 stepeni oko 35-40 minuta ili proverite čačaklicom za zube.

Gotov kolač izvadite iz rerne i odmah prođite spatulom po ivicama. Kalup ostavite na oko 15 minuta i nakon toga okrenite na rešetku. Kad se potpuno ohladi, isecite ga na dva dela.

Čokoladni fil:

U mikser stavite 120 g hladne pavlake, kakao kroz cediljku, vanilu i šećer po receptu (25 g) mutite dok ne dobijete čvrste vrhove.

Gotovu smesu rasporedite na prvu koru.

Umutite preostalu količinu pavlake i šećer i stavite na prvu. Poklopite drugom korom, lagano pritisnite. Tortu pokrijte folijom i ostavite na hladnom jedan sat.

Čokoladni ganaš:

Čokoladu izlomite na komade. Pavlaku ugrejte sa maslacem (koliko je u receptu). Skinite sa vatre i dodajte liker. Promešajte i ostavite oko 20 minuta da se ohladi.

Sastavljanje torte:

Tortu izvadite iz folije i rukama prođite po ivicama da spadnu mrvide od sečenja. Stavite na rešetku, a ispod stavite širok i ravan pleh. U centar sipajte ganaš, prođite po ivicama, da sesliva po spoljašnjim ivicama. Pažljivo odozgo pređite širokom spatulom, da se ganaš pravilno rasporedi.

Ostavite na sobnoj temperaturi na oko 15-20 minuta dok se čokoada ne stegne, a nakon toga stavite na poslužavnik. Ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati.

Dekorativni tartufi:

Po izboru, od čokolade koja se slila na pleh možete oblikovati čokoladne loptice, uvaljajte ih u kakao i poređajte na tortu.

Napomena: Ako nemate uređaj za sečenje kora, možete iseći nožem, prvo izmerite visinu kore, na primer 4 cm, podelite tačno na 2 cm i tačno na 2 cm po celom krugu stavite čačkalice za zube. Odozgo preko čačkalica prođite polako širokim nožem. Kore su ravno podeljene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: