Način pripreme
Rerna - 170 stepeni.
Kalup za pečenje u obliku srca, dobro namazan rastopljenim maslacem i pokriven brašnom. Prečnika oko 20-22 cm i visine oko 6 cm.
Hladna jaja se lakše odvajaju na žumance i belance. Izmerite da budu količine kao što je navedeno u receptu. Pokrijte i ostavite 30 minuta na sobnoj tempraturi.
U posudi žicom umutite brašno, kakao, dodat kroz cediljku, prašak za pecivo, sodu za hleb i so.
U posudi pomešajte ulje, kafu na sobnoj temperaturi, vanilu.
Mikserom umutite žumanca sa 135 g šećera. Lagano dodajte smesu sa uljem, mutite neprestano, najsporijom brzinom miksera. Dodajte smesu od brašna, mešajte žicom. Treba da dobijete teško i sjajno čokoladno testo.
Belanca u sok od limuna mutite mikserom dok ne dobijete lepu i bogatu belu penu. Dodajte 65 g šećera i mutite dok ne dobijete mekane, ali čvrste vrhove. Dodajte u čokoladno testo iz tri puta. Testo pažljivo i polako mešajte da ne ulazi previše vazduha.
Sipajte u kalup. Pecite na 170 stepeni oko 35-40 minuta ili proverite čačaklicom za zube.
Gotov kolač izvadite iz rerne i odmah prođite spatulom po ivicama. Kalup ostavite na oko 15 minuta i nakon toga okrenite na rešetku. Kad se potpuno ohladi, isecite ga na dva dela.
Čokoladni fil:
U mikser stavite 120 g hladne pavlake, kakao kroz cediljku, vanilu i šećer po receptu (25 g) mutite dok ne dobijete čvrste vrhove.
Gotovu smesu rasporedite na prvu koru.
Umutite preostalu količinu pavlake i šećer i stavite na prvu. Poklopite drugom korom, lagano pritisnite. Tortu pokrijte folijom i ostavite na hladnom jedan sat.
Čokoladni ganaš:
Čokoladu izlomite na komade. Pavlaku ugrejte sa maslacem (koliko je u receptu). Skinite sa vatre i dodajte liker. Promešajte i ostavite oko 20 minuta da se ohladi.
Sastavljanje torte:
Tortu izvadite iz folije i rukama prođite po ivicama da spadnu mrvide od sečenja. Stavite na rešetku, a ispod stavite širok i ravan pleh. U centar sipajte ganaš, prođite po ivicama, da sesliva po spoljašnjim ivicama. Pažljivo odozgo pređite širokom spatulom, da se ganaš pravilno rasporedi.
Ostavite na sobnoj temperaturi na oko 15-20 minuta dok se čokoada ne stegne, a nakon toga stavite na poslužavnik. Ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati.
Dekorativni tartufi:
Po izboru, od čokolade koja se slila na pleh možete oblikovati čokoladne loptice, uvaljajte ih u kakao i poređajte na tortu.
Napomena: Ako nemate uređaj za sečenje kora, možete iseći nožem, prvo izmerite visinu kore, na primer 4 cm, podelite tačno na 2 cm i tačno na 2 cm po celom krugu stavite čačkalice za zube. Odozgo preko čačkalica prođite polako širokim nožem. Kore su ravno podeljene.