Penjurlija Pufna

31/03/2018
"Ime govori sve, a ukus je veličanstven "
Priprema25 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno60 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano350
  • Pregledi tokom meseca37
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 g + za mešenje
  • kvasac - 25 g, svež
  • jaja - 3 komada
  • maslac - 70 g, rastopljen
  • mast - 15 - 20 g, rastopljen
  • voda - 250 ml
  • kiselo mleko - 5 - 6 supenih kašika, punih (gusto)
  • sveže mleko - 70 g
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika
  • sir - oko 300 g, ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Dala sam ovakvo ime ovoj penjurliji zbog toga što bude veoma mekana, vazušasta i mnogo naraste. Možda i najukusnija koju sam ikada probala.

Priprema se jednostavno, bez mnogo mešenja i oblikovanja, u samo nekoliko prostih koraka.

1. Rastvorite kvasac u polovini ugrejane vode, zajedno sa kašičicom šećera i dve supene kašike brašna. Ostavite da se aktivira.

2. Brašno prosejte u posudu i napravite udubljenje. Jaja lagano umutite (bez jednog žumanca) sa solju, kiselim mlekom i svežim mlekom, i sipajte smesu u udubljenje, zajedno sa nadošlim kvascem i preostalom vodom.

3. Zamesite testo, postepeno dodajte malo po malo rastopljenog maslaca i masti dok testo ne upije bar polovinu. Ako vam je retko, pospite sa malo brašna, ali nemojte preterivati - testo treba da ostane mekano. Namažite ruke da se ne lepi.

4. Namažite dno i ivice pleha (prečnika 26-27 cm). Podelite testo na 5-6 jednakih delova i oblikujte lopre, svaku razvucite prstima (obilno potopljenim u mast) do veličine pleha i stavite u nju, između svake pospite sir. Ostavite na toplom da nadođe oko jedan sat. Preporučujem da ugrejete rernu na 45 steeni i da penjurliju stavite unutra, nakon toga je isključite.

5. Namažite umućenim žumancem, pomešanim sa malo svežeg mleka i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta, ili proverite čačkalicom za zube. Nakon 15 minuta smanjite na 180.

Gotovu penjurliju namažite preostalom mašću.

Prijatno!slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti