Ekleri iz starih notesa

03/04/2018
"Ovaj provereni recept za eklere koji se tope u ustima se prenosi sa majke na ćerku, a sada je dajemo vama, zato što želimo da svi jedu ukusno "
Priprema30 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno90 min.
Porcije45
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano805
  • Pregledi tokom meseca438
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • voda - 200 ml
  • ulje - 100 ml
  • brašno 150 g
  • jaja - 4 cela + jedno belance
  • za krem
  • sveže mleko - 750 ml
  • brašno - 100 g
  • šećer - 150 g
  • maslac - 1/2 kesice
  • žumanca - 1 komad
  • vanila - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Vodu i ulje stavite u šerpu da provri. Onda dodajte brašno odjednom i počnite da mešate drvenom kaškom, dok ne dobijete homogenu smesu, i počne da se odvaja od ivica posude. Ostavljamo sa strane, ja mutim mikserom, žice za tvrdo testo prave odličan posao.

Ugrevamo rernu na 200 stepeni. U pleh stavljamo papir za pečenje, a testo stavljamo u špric i pravimo eklere. Možete i koristiti kašiku za njihovo pravljenje ako nemate špric. Pečemo u ugrejanoj rerni oko 30-35minuta.

Za to vreme ne otvaramo rernu, inače će past! Prilikom pečenja, ekleri se utrostruče, zato ih nemojte stavljati blizu jedan do drugog. Gotove eklere direktno izvadite, nemojte čekati, i stavite sledeće. Proces ponavljajte dok ne potrošite testo.

Za krem umutite sve sastojke u šerpi, bez maslaca i uz neprestano mešanje stavite na vatru. Pazite da ne zagori, zato mešajte energično. Kad krem provri, skinite sa vatre i dodajte maslac. Mešajte dok se ne rastopi.

Sačekajte oko 30 minuta da se krem ohladi (dobro ga pokrijte providnom folijom, da se ne uhvati korica) i napunite eklere (ili ih isecite i napunite kašikom ili špricom).

Na kraju pospite šećerom u prahu, a možete rastopiti čokoladu i preliti ih.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija