Čorbadžijska apetitka iz starih notesa

09/04/2018
"Sve iz ovog teftera nam je omiljeno, zato što je jasno da je superukusno"
Priprema35 min.
Kuvanje55 min.
Ukupno90 min.
Porcije13
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano259
  • Pregledi tokom meseca34
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • čorbadžijske paprike - 1300 g
  • paprike - 3 kg
  • paradajz - 3 kg
  • peršun
  • luk - 1 komad
  • beli luk - 1 komad
  • ljute paprike - 1 komad, po želji
  • peršun
  • za marinadu
  • ulje - 1 1/2 šolje
  • sirće - 1 1/2 šolje, jabukovo
  • šećer 1 šolja
  • so - 6 supenih kašika
  • lovor - 3 - 4 lista
  • biber - 1 supena kašika, u zrnu
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operemo povrće. Paprike očistimo od drške, pečemo i oljuštimo. Kad se ohlade, ocedimo ih i isečemo na tanke ivice.

Čorbadžijske paprike sečemo na dva ili tri dela /zavisi od veličine. Paradajz sameljemo u blenderu. Peršun sitno sečemo, a drške sačuvamo.

Luk očistimo od ljuspica i sečemo na dva dela. Oljuštimo čenove belog luka i stavljamo ih u gazu, zajedno sa lukom, drškama peršuna, ljutom paprikom, biberom i lovorovim listovima. Dobro zavežemo i stavljamo u marinadu da je obogati ukusom.

Za marinadu pripremamol odgovarajuću posudu u kojoj pomešamo sirće, so i šećer. Kad provri dmanjujemo temperaturu i stavljamo u nju prvo čorbadžijske paprike, na oko 3 minuta.

Nakon što ih izvadimo, stavljamo pečene i isečene paprike. Izvadimo i njih i dodajemo mleveni paradajz.

Ostavljamo sos da se redukuju dok ne dobije potrebnu gustinu. Za to vreme prepržimo ulje, u posudu dodajemo koricu suvog hleba /tako se izbegne neprijatan miris/ koju posle vadimo.

U posebnoj posudi pasiramo luk i beli luk, izvađene iz gaze. Vraćamo ih u sos, zajedno sa preprženim uljem, paprike i čorbadžijske paprike.

Ostavljamo tako da se krčka još 10 minuta, dodajemo iseckan peršun i skidamo sa vatre. Sipamo u čiste i suve tegle. Sterilizujemo ukusnu apetitku 10 minuta nakon što voda prori.

Ovaj stari recept pripremam svake godine, serviram sa toplim seoskim hlebom. Neka vam je slatko!

Savet: Povrće kojem predstoji marininranje treba da se stavlja i vadi istovremeno. Zato koristim pamučni zavžljaj ili metalnu korpicu. Tako uštedim vreme dok ih vadim rešetkastom kašikom, mariniram veću količinu, i ne plašim se da će se prekuvati.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti