Način pripreme
Rerna - 190 stepeni;
Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.
U posudi pomešajte mlaćenicu sa crvenom bojom, dok ne dobijete homogenu smesu.
U posudi prosejte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so. Promešajte.
U posudi miksera umutite mekani maslac na krem. Dodajte šećer i mutite na visokoj brzini oko 3 minuta. Dodajte umućeno jaje, vanilu, ponovo promešajte dok se ne integriše, i dodajte smesu od brašna iz tri puta, smenjujte sa mlaćenicom na dva puta, završite brašnom.
Spatulom sastružite dno posude. Malom kašikom za sladoled uzimajte loptice i stavljajte na rastojanju jedna od druge u pleh, obložen papirom za pečenje. Vlažnim prstima oblkujte keks.
Pecite na 190 stepeni oko 8-10 minuta. Čim se na keksu pojave pukotine, znači da je pečen. Izvadite i ostavite 10 minuta u plehu, a nakon toga poređajte na rešetku dok se potpuno ne ohlade.
Ako želite da keksić bude u obliku srca, isecite ga dok je još topao u taj oblik.
Nadev:
U suvom tiganju zapecite kokos dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi.
Ugrejte pavlaku do trenutka vrenja i prelijte komade čokolade. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu i dodajte kokos, promešajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Nakon toga zalepite keksiće po dva, sa čokoladom sa kokosom. Po izboru ukrasite rastopljenom čokoladom po ivicama, uz pomoć šprica.
Napomena: Mlaćenicu pripremite tako što u mlako mleko dodate 1 supenu kašiku soka od limuna. Sačekajte 10-15 minuta i dodajte u testo.
Keksiće možete oblikovati i rukavicama, zato što je boja mnogo jaka i oboji ruke.