Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Jagnjeća Sarmica»Sarmica sa džigericom i pečurkama

Sarmica sa džigericom i pečurkama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Sarmica sa džigericom i pečurkama
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
12/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Zaljubićete se u ovu ukusnu sarmicu još od prvog zalogaja, obećavamo vam"

Potrebni sastojci

  • džigerica - 800 g, svinjska
  • pirinač - 1 šolja, blanširan
  • pečurke - 300 g, sveže
  • mladi luk - 1 vezica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • nana
  • biljna masnoća - 5 kašika
  • Za preliv
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 2 kašike
  • kiselo mleko - 6 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo džigericu, očistimo i isečemo na 3-4 parčeta. Stavljamo je da se natopi u posudi sa hladnom vodom i jednom kašičicom sode za hleb rastvorenom u njoj oko 40 minuta.

Nakon toga isplaknemo i prelivamo sa 4 šolje hladne vode. Kuvamo na tihoj vatri pazeći da je ne prekuvamo.

Procedimo bujon, a džigericu isečemo na kocke. Sipamo je u vatrostalnu posudu u kojoj ćemo peći jelo.

Sveže pečurke očistimo četkom i blanširamo ih, pred kraj dodajemo u vodu malo soli i jednu kašičicu sirćeta. Nakon što se ohladi isečemo ih na kriške. Zeleni mladi luk isečemo na sitno.

U odgovarajućoj posudi izdinstamo u masnoći prvo beli deo luka, posle zeleni.

Začinjavamo solju, biberom i alevom paprikom. Dodajemo pirinač i 1 šolju proceđenog bujona.

Dinstamo na slaboj ringli uz neprestano mešanje. Slede isečene pečurke (trećinu izdvojimo) i još jedna šolja bujona.

Nakon što pirinač nabubri sipamo ga u posudu, preko isečenih kocki džigerice. Posipamo obilno svežom ili suvom nanom (zavisi od godišnjeg doba kada se sprema).

Trećom šoljom bujona deglaziramo dno šerpe i dodajemo ostale sastojke u posudu za pečenje.

Odozgo poređamo pečurke. Prekrivamo folijom i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Nakon što procenimo da je jelo spremno za začinjavanje, dodajemo i preliv. Mutimo mikserom jaja, brašno i kiselo mleko.

Sipamo u jelo i dopečemo dok ne porumeni. Vadimo sarmicu iz rerne i pokrivamo je pamučnom krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: