Pohovana šnicla od telećeg filea sa sosom od pečuraka

15/04/2018
"Teletina koja se topi u ustima - ni manje ni više "
Priprema35 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno80 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano202
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Meso isečemo na porcije, očistimo od žilica. Ako su filei kupljeni gotovi, stavljamo ih u streč fojiju /čuva meso od pucanja/ i lupamo drvenim čekićem. Pravimo elipsast oblik i napravimo brazde oštrim nožem, da izbegnemo deformaciju mesa za vreme toplotne obrade. Začinimo ih solju i biberom.

Za pripremu smese za pohovanje je potrebno da odvojimo žumanca od belanaca. Uz pomoć štapnog miksera umutimo žumanca sa prstohvatom soli, brašnom, praškom za pecivo i pivom. Dodajemo belanca umućena na sneg. U smesu za pohovanje dodajemo i malo bibera.

Za prezle volim ukus sveže samlevenih mrvica stare zemičke, bageta ili suvog hleba. U mrvice dodajte šaku semena susama i izrendanu koru od limuna. Susam daje lepu hrskavost, a miris citrusa dopunjava kvalitetan ukus pohovanog filea.

Pripremamo tri tanjira sa smesama za pohovanje. U prvu sa brašnom uvaljamo file, nakon toga pažljivo istresemo.

Drugi tanjir je sa mekanom smesom. Potapamo file, nakon toga ga uvaljamo u aromatične domaće prezle.

U tiganju je mast već ugrejana. Pržimo filee sa obe strane. Izvadimo ih obavezno na ubrus, da se ocedi višak masti. Možemo ih staviti u rernu na 50 stepeni da bi bili topli prilikom serviranja.

Pečurke očistimo suvom četkom. Ne peremo ih vodom da ne upiju previše tečnosti.

Stavljamo na kratko u vrelu vodu /2 šolje/ u koju smo stavili 1-2 struka majčine dušice, so, nekoliko zrna bibera i prstohvat limunske kiseline ili 3-4 kapi sirćeta.

Blanširamo pečurke oko 10 minuta. Ocedimo ih i kad se ohlade sečemo na kriške.

Sačuvamo bujon iz kuvanja, procedimo 1 1/2 šolju od njega. U tiganju sa rastopljenim maslacem stavljamo oceđene pečurke, cele čenove belog luka, dinstamo 3-4 minuta. Dodajemo bujon od pečuraka i ostavljamo da se krčka dok tečnost na pola ne ispari. Posolimo ako je potrebno.

Deglaziramo crnim vinom. Kad alkohol ispari, u malo hladne vode rastvaramo kukuruzno brašno. Njime zgusnemo sos.

Serviramo pohovani teleći file topao, ukrašen sosom od pečuraka i kriškom limuna.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija