Sporo kuvana teletina na provansalski način sa slaninom i maslinama

16/04/2018
"Lepi poslovi su spori, a ova sporo kuvana teletina na provansalski način je bukvalno magična "
Priprema15 min.
Kuvanje140 min.
Ukupno155 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano143
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom desmice5
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • teleće šnicle - 1 kg, deblje, gušće od plećke
  • luk - 2 velike glavice, star
  • beli luk - 2 čena
  • šargarepa - 2 velike
  • karanfilić - 5 komada, ružice
  • majčina dušica - 1 kašičica, suva
  • lovorov list - 3 komada
  • pomorandža - cela kora od 1/2
  • so - 1/2 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice, sveže samleven
  • crno vino - 1 flaša, jako, suvo (700 ml)
  • slanina - 200 g, debela
  • masline - 150 g, kalamata
  • sok od paradajza - 600 ml m iz flaše
  • brašno - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - oko 5 - 6 supenih kašika
  • so
  • biber - u zrnu
  • peršun - 1 - 2 struka, celi listovi
* merne jedinice

Način pripreme

Teleće šnicle očistite od masti i žilica. Isecite na veće komade, stavite u posudu.

Luk isecite na kriške i sipajte preko mesa. Šargarepu očistite i isecite na krugove, sa malim nagibom, stavite u posudu, beli luk izgnječite i dodajte, posolite, začinite sveže mlevenim biberom, majčinom dušicom i sipajte jednu celu flašu suvog, crnog vina.

Ljuštilicom za povrće isecite pola pomorandže, isecite nadva dela i probodite ružicama karanfilića, dodajte u posudu sa mesom, dodajte lovorov list, promešajte i uvijte u foliju. Ostavite u foliji na jednu noć.

Ujutru izvadite kore od pomorandže sa karanfilićem, izvadite lovorov list. Meso izvadite rešetkastom kašikom i stavite u ubrus da se dobro osuši.

U šerpu od livenog gvožđa sa debelim dnom sipajte maslinovo ulje da se ugreje. Dodaje meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju ili dok potpuno ne ispasi višak tečnosti. Izvadite rešetkastom kašikom, ostavite sa strane.

Slaninu isecite na kriške oko 1/2 cm. Isecite na kockice i dodajte u šerpu sa maslinovim uljem. Pržite. U trentku kad korica postane zlatna, dodajte brašno, mešajte energično, dodajte meso, promešajte, sipajte sok od paradajza i celu marinadu iz posude. Promešajte i poklopite. Kuvano poklopljeno na umerenoj vatri dok ne provri, ili dok se rerna ne ugreje.

Rernu ugrejte na 140 stepeni. Stavite celu šerpu unutra i ostavite na 120 minuta.

Kad prođe 120 minuta, izvadite šerpu, dodajte masline bez koštica, cele, poklopite i ponovo vratite. Kuvajte još oko 20 minuta na istoj temperaturi.

Pospite iseckanim listovima peršuna.

Za dodatak možete pripremiti Duchess pire.

Napomena: Ovo je sporo kuvana teletina na provansalski način, francuski paprikaš, koji se obavezno priprema u šerpi sa debelim dnom, možete da bude od livenog gvožđda, kao što sam ja koristila, može i sa kreamičkom ali sa poklopcem. Duboka marinada vodi do toga da meso bude nežno, sočno i bogatog ukusa. Francuski paprikađ može da se pravi i sa jagnjećim mesom.

Vino obavezno treba da bude jako, suvo, bogatog ukusa. Domaće vino se ne prepručuje, zato što sadrži šećer.

Paradajz sos treba da bude gust i od slatkog paradajza.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti