Jednostavne ovsene pogačice

16/04/2018
"Jednostavne i ukusne, dva osnovna razloga da jedete do mile volje "
Priprema20 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno55 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano156
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • ovsene mekinje - 150 g
  • integralno brašno - 100 g, pšenično
  • brašno od spelte - 200 g
  • ovsene pahuljice - 4 supene kašike
  • belo brašno - 2 supene kašike, pšenično + za posipanje radne površine
  • kvasac - 20 g, svež
  • voda - 125 ml
  • sveže mleko - 160 ml
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 40 ml + za premazivanje
  • susam - crni, za posipanje
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Aktivirajte kvasac u mlakoj vodi da rastvorenom kašikom šećera i belim brašnom. Pokrijte krpom posudu dok ne nadođe (5-6 minuta).

2. Sjedinite ovsene mekinje i ovsene pahuljice sa integralnim brašnom i brašnom od spelte. Napravite udubljenje, u njega razbijte jajei sipajte ulje, mleko, so i kvasac.

3. Zamesite testo, prebacite na brašnom posutu radnu površinu i radite sa njim 8-10 minuta. Ovo teška vrsta testa, hrapavo je zbog vrste brašna u njemu i mekinja, zato nećete osetiti elastičnost, kao i kod jednog testa od belog brašna.

4. Vratite u posudu i namažite površinu testa, ostavite ga na toplom da nadođe oko 1.30 minuta - zato što je testo teško ne podiže se mnogo, to naravnone treba da vas plaši.

5. Ponovo izvadite testo iz posude i podelite ga na 6 jednakih delova, od svakog napravite glaku loptu. Stavite u namazan pleh i još jednom namažite uljem loptice od testa, zato što lako uhvate koricu. Pospite ovsenim, preosvanim pahuljicama i crnim susamom, i ponovo ostavite da nadođe. Najbolje je da ih stavite u rernu, ugrejanu na 40 stepeni (isključite rernu čim ih stavite). Za oko 40-50 minuta će narasti malo, ali doboljno.

6. Ugrejte rernu na 180-190 stepeni i pecite oko 30 minuta ili proverite čačm za zube.

Gotove pogačice obilno naprskajte vodom i uvijte krpom dok su još tople, zazo što su tvrde, zahvaljujući ovsenim pahuljicama.

7. Ako nećete konzumirati odmah, čuvajte ih u najlonskoj foliji ili kesi, da se ne stvrdnu dodatno.

One su hrskave i tvrde spolja, ali su veoma lagane, zdrave i ukusne!

Prijatno!slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija