Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Ljutenica bez prženja

Ljutenica bez prženja

Natalia PetrovaNatalia Petrova
Kuvar
1244698133
Ljutenica bez prženja
Fotografije: Natalia Petrova
1 / 4
19/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
25
"Omiljeni recept za domaću ljutenicu, bez prženja"

Potrebni sastojci

  • paprike - 15 kg, crvene, šilje
  • paradajz - 8 kg
  • patlidžan - 4 kg
  • šargarepa - 2 kg
  • ulje - 1 litar
  • crni luk - 1 kg
  • beli luk - 1 glavica
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 šolja
  • biber - 1 kesica, samleven
  • kumin - 1 kašičica / mleven
  • peršun - 1 veza
* merne jedinice

Način pripreme

Paprike i patldižan ispecite i oljuštite, i zajedno sa ošićenom šargarepom, lukom i belim lukom sameljite u mašinici za meso ili električnoj mašinici za mlevenje.

Paradajz sameljite, procedite kroz sitnu gazu i dobijeno pire sipajte u veliki pleh ili široku šerpu, i stavite da se kuva na umrenoj vatri, često mešajte.

Čim paradajz pire počne da se zgušćuje, dodajte ulje i preostalo mleveno povrće, i mešajte neprestano dok ne dobijete ne mnogo gustu smesu (oko 1 sat). Kad smesa počne da se zgušćuje dodajte so, šećer, biber, kumin i sitno iseckan peršun. Kuvajte još 10-15 minuta uz neprestano mešanje, i skinite sa vatre.

Prethodno operite i osušite tegle, u kojima ćete sipati ljutenicu (oko 25-30 tegli). Čim se ljutenica ohladi, napunite tegle uz pomoć kašike, dobro zatvorite tegle i poređajte u posudu/kazan u kojima mogu da se kuvaju.

Kad poređate punjene tegle, sipajte vodu u posudu, da prelazi iznad poklopca. Stavite posudu na vatri i čim voda u posudi/kazanu provri, ljutenica je gotova.

Skinite sa vatre, ostavite da se ohlade tegle, i nakon toga je gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: