Hleb od crvene cvekle

19/04/2018
"Izazivamo vas da probate hleb sa povrćem, bogatog mirisa i zasićenog ukusa "
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano52
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g + za mešenje
  • cvekla - 1 glavica (oko 200 g)
  • voda - 125 ml
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • vitamin c - 2 - 3 g (izmrvljena tabletica)
  • kvasac - 12 g, svež
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kuvajte cveklu oko 45 minuta na umerenoj vatri. Ostavite da se ohladi i pasirajte. U 30 ml od vode, u kojoj se kuvalo, rastvorite izmrvljenu tableticuvitamina C. On nam je potreban da bi se boja cvekle sačuvala, koliko je to moguće.

2.Rastvorite kvasac sa šećerom u mlakoj vodi i ostavite da nadođe oko 5 minuta na toplom.

3. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte pire od cvekle, kvasac, maslinovo ulje, i rastvoren vitamin C. Zamesite gatko testo, posipajte po malo brašna, dok ne počne da se lepi po radnoj površini i po rukama. Vratite ponovo u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom na oko 30 minuta.

4. Sipajte kašičicu soli na radnu površinu i premesite ponovo testo, minimum 5 minuta. Oblikujte duguljasti hleb i stavite ga u pleh, obložen papirom za pečenje ili ga namažite. Ostavite da nadoođe još jednom 40-50 minuta.

5. Ugrejte rernu na 220 stepeni i stavite u vatrostalnu činiju sa vodom, u donji deo. Naprskajte ivice sa još vode i stavite nadošao hleb. Možete ga potopiti brašnom ako želite. Čim stavite hleb, smanjite rernu na 200 stepeni.

6. Pecite oko 30 minuta ili proverite čačkalicom za zube i čim izvadite, ostavite hleb na rešetku da se ohladi 3 sata pre konzumiranja.

Izuzetno ukusan, krehak i vazdušast.

Prijatno!slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija