Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Šnicle»Goveđi file Minjon na tiganju

Goveđi file Minjon na tiganju

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Goveđi file Minjon na tiganju
Fotografije: marcheva14
1 / 7
21/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Izvrsno, aromatično, jedinstveno - tri reči kojima možemo da opišemo ovaj ukusni goveđi file Minjon u tiganju"

Potrebni sastojci

  • maslac - 60 g
  • maslinovo ulje - 2 kašike, odvojeno
  • pečurke - 500 g, male
  • luk - 1 manja glavica
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • majčina dušica - 1 kašičica, suva
  • goveđi file - 6 komada (ukupno 500 g)
  • crno vino - 100 ml, suvi Merlo
  • teleći bujon - 100 ml
  • pavlaka - 100 ml, za kuvanje
  • morska so - 1 i 1/4 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Medaljoni se očiste od svakakvih žila, do čistog mesa. Okreću se i prstima udaraju i daje im se oblik kocke. Ostavljaju se sa strane.

Pečurke se očiste vlažnim papirom, odstrani im se panjić do glave, ne ljušte se. U duboki tiganj se stavlja polovina maslaca sa 1 kašikom maslinovog ulja na visoku temperaturu. Zagreva se dok se ne dobije prijatna boja karamela. Smanjuje se i dodaju se Pečurke. Kuva se oko 6 minuta, dok njihova voda ne uvri uz neprestano mešanje drvenom varjačom.

Dodaje se usitnjen luk, kuva se oko 3 minuta, da omekša, dodaje se i sitno iseckan beli luk, majčina dušica, posipa se sa četvrtinom kašičice soli i biberom. Ostavlja se na umerenoj ringli da se izdinsta uz neprestano mešanje, oko 3-4 minuta. Vadi se rupičastom kašikom i ostavljaju se sa strane.

Tiganj se obriše vlažnim kuhinjskim papirom, dodaje se drugi maslac i kašika maslinovog ulja, zagreva se. Kocke filea se posole i pobibere. Rukama se rasporede svuda.

Čeka se da se masnoća jako zagreje do prijatne karamel boje i da spadne pena od maslaca i stavljaju se parčići mesa. Kuva se oko 2 minuta na jednoj strani, okreću se i kuvaju se još jedan minut. Izvade se.

U isti tiganj se sipa vino, ostavlja se da se redukuje na pola, oko 3 minuta, dok se istruže dno drvenom varjačom. Kuva se na umerenoj temperaturi. Dodaje se bujon i ostavlja se oko 5 minuta da se krčka, sipa se i pavlaka, kuva se oko 2 minuta uz neprestano mešanje ili dok ne postane gusto.

U tiganj se vraćaju pečurke i medaljoni, prelivaju se sosom nekoliko puta, da se zagreju i izvade se. Servira se.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: