Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Korpice»Korpice od tortilja sa filom i borovnicama

Korpice od tortilja sa filom i borovnicama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k949
Korpice od tortilja sa filom i borovnicama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
23/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Desert koji ćete pripremiti za tren oka, sa minimum napora - neka vam je slatko"

Potrebni sastojci

  • tortilje - 3 komada
  • masalc - 20 g, rastopljen
  • smeđi šećer - 6 supenih kašika
  • cimet - po želji
  • borovnice - 100 g, sveže
  • za fil
  • sveže mleko - 400 ml
  • šećer - 90 g
  • skrob - 3 supene kašike, prirodan
  • vanila - 1 komad
  • žumanca - 1 komad
  • kora od limuna - od 1/2 limuna
  • maslac - 15 - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je ideja za brz i interesantan desert, koji je takođe i izuzetno jednostavan za pripremu. Jedino su vam potrebni kalupi za mafine, sa kojima ćete napraviti korpice. Fil koji predlažem je najobičniji i možete ga zameniti drugim po izboru - od pavlake, za čizkejk, ili ako žurite možete pripremiti od gotovog skroba. Ideja mi je najviše da vam predložim način serviranja ovih interesantnih korpica.

Pripremaju se na sledeći prost način:

1. Tortilje (iste koje koristimo za fahitas) namažemo rastopljenim maslacem sa obe strane uz pomoć četke Posipamo sa malo smeđeg šećera samo sa jedne strane i po želji posipamo cimetom. Sečemo na 4 pravilna trougla.

2. Stavljamo po dva trougla u svaki kalup za mafine, tako da osnova dobro popuni dno, a oštri /tj, uži deo/ da malo viri na gore. Pritiskam da se dobro slegne i posipamo preostalim smeđim šećerom.

3. Pečemo kratko - oko 4-5 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni.

Izvadimo i ostavimo da se stvrdnu, nakon toga vadimo gotove koripice iz kalupa.

4. Za dil umutimo žumance sa malo mleka, skrobomi vanilom. Preostalo mleko stavljamo na umerenu vatru zajedno sa šećerom i fino izrendanom korom limuna. Čim mleko provri i šećer se rastopi, lagano sipamo skrob i mešamo intenzivno dok se ne zgusne. Na kraju dodajemo maslac.

5. Gotov fil ostavljamo da se malo ohladi, da se više stegne, mešamo s vremena na vreme da se ne bi uhvatila korica.

6. Stavljamo po nekoliko kašika fila u svaku korpicu i odozgo poređamo borovnice.

Po želji borovnice možemo posuti šećerom u prahu.

Serviramo odmah, zato što je moguće, da ako ih stavimo u frižider, one omekšaju i da ne budu hrskave.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: