Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Umak»Sos sa patlidžanom i kiselim mlekom

Sos sa patlidžanom i kiselim mlekom

Kristian AleksandrovKristian Aleksandrov
Guru
369602k133
Sos sa patlidžanom i kiselim mlekom
Fotografije: Kristian Aleksandrov
1 / 2
24/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Može biti i namaz, da se namaže na krišku hleba, ali i da se počasti njime"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 3 komada
  • beli luk - 2 čena
  • bademi - 30 g, mleveni
  • sok od limuna - 1 kašika
  • kumin - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • ceđeno kiselo mleko - 150 g
  • peršun - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašika
  • aleva paprika - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan operite i viljuškom ga probodite na nekoliko mesta. Poređajte ih u nauljanu tavu i pecite oko 40 minuta, tako da ih s vremena na vreme okrenete.

Stavite u tavu i neoljuštene čenove belog luka i pecite još 20 minuta.

Kada se patlidžan ispeče, ogulite ih i ocedite im sok. Isecite ih na četvrtine i istisnite mesnati deo. Oljuštite beli luk.

Pomešajte patlidžan, beli luk i sve ostale sastojke bez ceđenog kiselog mleka i ispasirajte sve. Dodajte ceđeno mleko i dobro promešajte.

Poslužite sos kao garnir uz različita jela ili kao namaz.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: