Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Jagnjeći but sa nadevom od sira i sušenog paradajza

Jagnjeći but sa nadevom od sira i sušenog paradajza

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Jagnjeći but sa nadevom od sira i sušenog paradajza
Fotografije: marcheva14
1 / 3
25/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
6
"Umesto tradicionalne jagnjetine, probajte ovu aromatičnu i prefinjenu varijantu, nećete žaliti"

Potrebni sastojci

  • jagnjeći but - oko 2 kg do 2.3
  • sir - 50 g, beli
  • sušeni paradajz - 75 g
  • beli luk - 1 čen, izgnječen + još 4 - 5 čenova
  • origano - 1 kašičica, suv
  • masline - 6 - 8 komada, crne Kalamata
  • ruzmarin - oko 4 - 5 komada, grančice
  • soja sos - 5 supenih kašika
  • limun - sok od 1 limuna
  • aleva paprika - za posipanje
  • biber - za posipanje
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - za kuvanje
  • maslac - 40 g
  • prilog
  • krompir
  • mladi luk - iseckan
  • nana
  • menta - količina je po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

But očistimo od masnoće, tamo gde je moguće. Operite i dobro osušite ubrusom. Sa deblje strane oštrim i tankim nožem napravite proreze sa se napravi džep. Ostavite sa strane.

U posudi izgnječite sir, dodajte isečeni suvi paradajz i izgnječen beli luk. Mešajte dok ne dobijete pastu. Dodajte i suvi origano, biber, so i masline, sitno iseckane, pospite maslinovim uljem i celu smesu promešajte i napunite džep buta, a nakon toga zavežite koncem za kuvanje, da dobijete lep paketić.

Oštrim i tankim nožem napravite male proreze odozgo na mesu i stavite male čenove belog luka i iglice ruzmarina, možete iseći na dva dela, ako su veliki. Napravite oko 6-8 proreza. Pospite solju, biberom, alevom paprikom i namažite maslinovim uljem sa svih strana.

Komade mesa pokrijte folijom i ostavite na hladnom 30 minuta da upije mirise. Kad se dovoljno ohladi stavite u rernu na 220 stepeni oko 15 minuta, da se zapeče odozgo, smanjite temperaturu na 160 stepeni, odozgo stavite komadiće mesa.

Za vreme pečenja u posudi pomešajte sok od jednog limuna i soja sos, i namažite meso četkom na svakih 30 minuta.

Pecite oko 60-80 minuta.

Nakon potrebnog vremena pečenjea isključite rernu i dobro uvijte meso u aluminjumsku foliju i ostavite u toploj rerni još 30 minuta. Kad bude potpuno gotovo izvadite iz pleha.

Prilog: U istu mast dodajte krompir, količina po izboeu, isečen na velike kocke, iseckanu nanu, nekoliko strukova mente, iseckan mladi luk i pecite dok ne bude gotovo.

Za dobro pečenje jagnjećeg buta koristila sam termometar sa sondom i unutrašnja temperatura treba da pokazuje oko 80 do 90 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: