Sipe u tiganju

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k949
Sipe u tiganju
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
28/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
9 min.
Ukupno
24 min.
Porcije
2
"Specijalan predlog za poznavaoce, gladnike i prijatelje - neka vam je slatko"

Potrebni sastojci

  • sipe - 2 male, oko 300 - 320 g svaka
  • maslinovo ulje - 30 ml + za posipanje
  • limun - 1 komad
  • čeri paradajz - 3 - 4 komada
  • beli luk - 2 čena
  • belo vino - 100 ml
  • peršun - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Sipe očistite od vidljivih visećih žilica, i odvojite tvrdu lopticu u sredini pipaka. Sipe ove veličine nije potrebno da se ljušte od žilica koji ih pokrivaju, čak se i ne preporučuje, zato što je ona mnogo fina, kad se suva ne oseća se i doprinosi tome da morski plod bude krtiji. Kod velikih sipi je obavezno da se oljušti i veoma je pipljiv i težak proces.

Operite tekućom vodom i malo osušite. Napravite nekoliko proreza - poprečno i po dužini - laganih, ne secite potpuno meso.

2. Beli luk i čeri paradajz sitno iseckajte (možete koristiti i običan paradajz, ali ja sam izabrala ceo čeri paradajz, zbog činjenice da su zidovi mekši od tradicionalnog paradajza.

3. Maslinovo ulje ugrejte na jakoj vatri, u tiganju sa dnom koje se ne lepi, dok ne počne da se puši. Onda stavite morske plodove sa unutrašnjim delom na dole. Kuvajte oko 4-5 minuta i okrenite sa druge strane na oko 3 minuta. Važno je da je vatra jaka, da dobije lepu boju spolja, a da unutra da ostanu krte, u protivnom ostaju žilave.

4. Gotove sipe izvadite i stavite na tanjir za serviranje, a u još toplom tiganju sa malo sosa od maslinovog ulja i morskih plodova, koji su se odvojili tokom pečenja, sipajte vino i stavite beli luk. Zbog visoke temeprature, stojte sa strane, da vas ne poprska. Odmah sipajte ravnomerno preko dve sipe.

Ako ima malo sosa, zato što vino ispari prilikom kontakta sa vrelim tiganjem, nemojte se plašiti, treba nam malo, ali intenzivnijeg ukusa. Sipajte još malo maslinovog ulja preko sipa i rasporedite odozgo iseckan peršun i čeri paradajz. Iscedite sok od limuna po ukusu i servirajte tople.

Po želji možete posoliti, ali moj savet je da prvo probate i ako je potrebno to da uradite. Lep, hemijski neobrađena sipa bi trebalo da sadrži so, ponekad čak i previše.

Izuzetno odgovarajući prilog i društvo ovom morskom plodu je majonez.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: