Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Puslice»Ptičija gnezda sa merengom od belanaca i Šantili kremom

Ptičija gnezda sa merengom od belanaca i Šantili kremom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Ptičija gnezda sa merengom od belanaca i Šantili kremom
Fotografije: marcheva14
1 / 3
28/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
4
"Raskošna puslica, ispunjena letom i mnogo ljubavi"

Potrebni sastojci

  • belanca 3 komada, na sobnoj temperaturi
  • sok od limuna - 1/4 kašičica
  • šećer - 3/4 šolje
  • vanila - 1/2 kašičice
  • KREM ŠANTILI
  • pavlaka - 200 ml, hladna (visok procenat - 35 - 40 %)
  • šećer - 1 supena kašika
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • UKRAS
  • voće - oko 1 šolja, sveže jagode ili borovnice, maline i drugo sitno voće
* merne jedinice

Način pripreme

Na papiru za pečenje markerom nacrtajte krugove, oko 10-12 cm, na razmaku. Okrenite papir i stavite u ravan pleh za pečenje.

U posudu miksera, ili ručnim, sipajte belanca, umutite na penu na sporoj brzini i dodajte sok od limuna.

Nakon toga u porcijama dodajte šećer i mutite na visokoj temperaturi dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte i vanilu i mutite sekund. Umućena belanca stavite u špric sa zvezdastim, širokim nastavkom.

Napravite ivice po ocrtanim delovima, a odozgo napravite još jedan da dobijete gnezdo i da dobijete rupu, u koju ćete staviti krem i voće. Stavite u rernu na 130-140 stepeni oko 45-65 minuta.

Gotove puslice ostavite da se potpuno ohlade.

KREM ŠANTILI:

Umutite pavlaku sa šećerom na čvrste vrhove. Dodajte i vainulu. Ponovo mutite na sekundu.

Kašikom uzmite od krema, stavite u rupu od gnezda puslice, a odozgo pažljivo poređajte polovinu jagoda, malina ili borovnica.

Napomena: Raskošna puslica, ispunjena letom. Hrskava, gusta i sa mnogo svežeg voća.

Izuzetno je važno da kažem nešto, odnosno za pečenje puslica. Napisala sam pravi recept prema uputstvu Matrer Chef Anna Olson, ali ne znam i ne razumem kakve su njihove rerne, zato što na ovim stepenima koji su navedeni nije moguće dobro da se ispeče puslica. Nemoguće je na 130-140 stepeni. To neće biti puslica, nego ugalj. Zato sam ih ispekla onako kako ja praktikujem - na 90 stepeni, maksimum do 100 oko 90 minuta.

Druga varijanta koju takođe koristim je da ih pripremim i stavim u toplu rernu na 200 stepeni i da odmah isključim rernu i da ih ostavim tako do jutra. Na taj način uvek ima jedne predivno ispečene puslice.

Lepo kod ovoh slatkiša je to da puslicu možete pripremiti nekoliko dana ranije, čuvajte ih u tegli ili kutiji, na suvom mestu.

Od ove količine belanaca sam dobila 4 porvije. Krugovi koje sam nacrtala su bili veći.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: