Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Milibrot sa pomorandžom

Milibrot sa pomorandžom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Milibrot sa pomorandžom
Fotografije: Diana Kostova
1 / 9sa Videom
28/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Da li osećate miris Uskrsa?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 25 g, svež
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 100 g + za posipanje
  • sveže mleko - 100 ml, toplo
  • pomorandža - 1 komad, kora
  • sok od pomorandže - 3 supene kašike
  • ulje - 30 ml
  • so - 1 prstohvat
  • slatko od pomorandže - za nadev /domaće, sa ušećerenim koricama/
  • mastika - 2 supene kašike ili uzo
  • maslac - 25 g + za premazivanje
  • vanila - 2 - 3 kapljice tečna ili 1 kesica suve
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u toplom mleku sa jednom kašičicom šećera. Pokrijte i ostavite na toplom da nadođe 10 minuta.

2. Za to vreme prosejte brašno i napravite udubljenje u sredini. Umutite jedno jaje i belance drugog sa šećerom i prstohvatom soli i sipajte smesu u udubljenje. Sipajte i ulje, mastiku, vanilu, izrendanu koru od pomorandže, sok od pomorandže i kvasac.

3. Zamesite testo koje se ne lepi i prebacite ga na namazanu radnu površinu. Nastavite da mesite bar 15 minuta, dodajte po malo od maslaca, prethodno rastopljenog. Testo će ga upiti i biće mekše i prijatnije. Oblikujte loptu i ostavite da nadođe sat i po na toplom (znam da je najbolje da bude sporije i prirodno, ali ja ga stavljam u rernu na 45 minuta i bude odlično).

4. Nadošlo testo stavite na radnu površinu i prstima razvucite na jednu veliku pravougaonu koru, možete razvući i oklagijom, ali ćete tako pokvariti sve mehuriće koji su se stvorili u sestu.

5. Isecite po dužini svako parče i namažite slatkom od pomoradnže, uvijte dva rolata i isecite na trouglove. Dve ivice stavite u centar pleha, prečnika 22 cm, obloženog papirom za pečenje. Ostale komade poređajte simetrično oko njih. Pokrijte čistom krpom i ostavite da nadođe još jednom na toplom, oko 40 minuta.

6. Namažite umućenim žumancem, koje je ostalo, pomešajte ga sa nekoliko kapljica mleka i ulja. Pospite šećerom i susamom po želji i pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 30-35 minuta;

7. Kad izvadite iz rerne, namažite masalcem i pokrijte 5 minuta, nakon toga izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi pre konzumiranja, ako uspete da odolite njegovom predivnom mirisu.

Uveravam vas da mi cela kuća neodoljivo miriše!

Neka vam je slatko i srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: