Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta sa Pavlakom»Neverovatna francuska torta sa borovnicama

Neverovatna francuska torta sa borovnicama

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9882894k306
Neverovatna francuska torta sa borovnicama
Fotografije: Maria Simova
1 / 4
30/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Neke torte su tako lepe da nam je skoro pa teško da ih pojedemo, rekli smo skoro pa..."

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 50 ml
  • med - 2 supene kašika
  • šećer 100 g
  • maslac - 50 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • brašno - za meko testo
  • krem
  • kisela pavlaka - 800 g
  • vanila - 2 komada
  • šećer - 2 supene kašike
  • slatko od borovnica - 4 supene kašike
  • borovnice - 1 kesica, suve
* merne jedinice

Način pripreme

Prelijte suve borovnice vrelom vodom i ostavite da nabubre, nakon toga procedite i ostavite na ubrus da se ocedi višak vode.

U šerpi rastopi maslac i ostavite da se ohladi. Dodajte umućena jaja, sveže mleko, med, šećer i sodu. Pomešajte i ostavite šerpu na vatri da vri uz neprestano mešanje, dok boja krema ne postane svetao karamel.

Skinite šerpu sa vatre i ostavite sa se ohladi, dodajte prosejano brašno i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Smesu sipajte na radnu površinu i mesite rukom, oblikujte 5 jednakih loptica.

Svaku lopticu oklagijom razvijte na okruglu koru debljine 3 mm, ako vam kore nisu jednake, isecite ih tako što na njih stavite tanjir i isečete ivice. Pecite kore jednu po jednu u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, na papiru za pečenje, oko 4-5 minuta.

Ostavite kore jednu do druge da se ohlade, pecite i krajeve odvojeno. Posebno promešajte pavlaku spatulom i dodajte šećer i vanilu, ponovo promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Na odgovarjaući tanjir stavite jednu od kora, namažite je sa 4 supene kašike krema i rasporedite malom kašikom tu i tamo po jednu supenu kašiku slatkog. Tako uradite sa svim korama, na poslednju stavite samo krem.

Izmrvite pečene krajeve torte krupnije i zalepite na tortu sa strane. Odozgo pospite dobro osušenim borovnicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: