Mekike sa kukuruznim brašnom

02/05/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3055
"Možemo da napišemo poemu za ove mekike sa kukuruznim brašnom, ali za sad ćemo se zadovoljiti sa mmmmmmmmm "
Priprema15 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno30 min.
Porcije7
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano582
  • Pregledi tokom meseca44
  • Pregledi tokom desmice8
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kukuruzno brašno - 350 g, fino
  • pšenično brašno - 200 g
  • kiselo mleko - 8 kašika
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 60 ml + za mazanje i prženje
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
  • sirće - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaje sa solju i pomešajte sa sirćetom i kiselim mlekom. Stavite sodu i sačekajte da smesa naraste, nakon toga nalijte 60 ml ulja i u porcijama dodajte dve vrste brašna prosejanog brašna, mešajući dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Tada rukama dodatno umesite dok ne postane glatko.

Zagrejte obilnu količinu ulja na umerenoj vatri i pržite mekike dok ne postanu zlataste sa obe strane. Da ih oblikujete namažite ruke uljem, kidajući loptice testa i razvlačite ih pažljivo, jer je testo krhko i lako se kida.

Pri prženju i okretanju mekika takođe budite pažljivi i dok se mekika ne zarumeni dobro pri krajevima ne okrećite je sa druge strane, jer postoji mogućnost da se prelomi.

Ove mekike su tradicionalnog ukusa, koji poznajemo, ali njihova tekstra je dosta nežnija, vazdušastija i krhkija od normalnih, koje pravimo samo od pšeničnog brašna.

Budu veoma vazdušaste i tope se u ustima!

Servirajte i sa slatkom, šećerom u prahu, sirom ili kiselim mlekom i uživajte u zasićujućem i ukusnom doručku.

Nek vam je slatko!slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti

Bonapeti.rs na Fejsbuku

Još iz kategorija