Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Sočna torta sa kremom od pavlake i čokoladom

Sočna torta sa kremom od pavlake i čokoladom

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
2206694266
Sočna torta sa kremom od pavlake i čokoladom
Fotografije: Yanitsa Nikolova
1 / 2
08/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Dame na dijeti da ne gledaju - to je najsočnija torta sa kremom od pavlake i čokoladom"

Potrebni sastojci

  • Kore
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 i 1/2 šolja
  • prašak za pecivo - 10 g
  • voda - 6 kašika
  • maslac - 6 kašika ili ulje
  • brašno - 1 i 1/2 šolja
  • vanila - 1 esencija
  • kakao - 2 kašike
  • Krem od pavlake
  • slatka pavlaka - 300 - 350 ml, dobro ohlađena
  • šećer u prahu - 2 - 3 kašike
  • Sirup
  • voda - 2 šolje
  • šećer - 12 kašika
  • Glazura
  • čokolada - 100 g
  • ulje - 1 - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja se podele na belanca u žumanca u odvojene posude. Belanca se umute sa pola šećera u čvrst sneg.

Žumanca se umute ostatkom šećera, dodaju se maslac, voda i brašno sa praškom za pecivo, vanila i muti se mnogo dobro, dobija se veoma gusta smesa. Dodaje se u umućena belanca i meša se.

Odvaja se dve trećine smese i dodaje se kakao, u preostalu trećinu se nestavlja, ostaje bela.

Peku se u zagrejanoj rerni na papiru za pečenje u kalupu od oko 20 cm, na 180 stepeni. Ako drveni štapić izlazi suv, znači da je gotovo.

Nakon pečenje ostavlja se da se ohladi.

Braon kora se iseče na 3 pločice, bela na 2 pločice.

Za sirup se u šerpu stavlja šećer i dodaje se voda i vri 2-3 minuta dok se potpuno ne rastopi.

Za krem se u posudi umuti pavlaka sa šećerom u prahu.

Na poslužavnik se stavlja jedna pločica, posle se prelije sirupom, stavlja se krem od pavlake, pločica i tako dalje, preliva se kremom odozgo i sa strane.

Glazura se sprema tako što se čokolada istopi na vodenoj pari ili u mikrotalasnoj rerni, posle se dodaje ulje, meša se i sipa se preko torte.

Posipa se mlevenim orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: