Prolećna supa sa koprivom

16/05/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3716
"Sveža supica sa darovima proleća - nek vam je slatko prijatelji "
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano44
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • krompir - 800 g, mlad, bejbi
  • kopriva - 300 - 400 g, sveža
  • paškanat - 2 komada
  • šargarepa - 3 - 4 komada
  • pečurke - 6 - 7 komada, veće kraljevske (ako su manj, povećajte broj za još 3 - 4 pečurke)
  • luk - 1 glavica, star
  • rezanci - 3 - 4 gnezda
  • maslinovo ulje - 3 - 4 kašike, za prženje
  • voda - odokativno, prema količini sastojaka
  • morska so
  • nana
  • biber
  • beli biber
  • lovorov list - ne više od 2 - 3 komada
  • bujon - pileći ili od povrća
* merne jedinice

Način pripreme

1.Sečenje sastojaka:

a/ Svež krompir : ako je zaista bejbi, nema potrebe da se seku, možete da ih koristite cele. Ako su malo veći do bejbi, možete da ih isečete na polovine ili četvrtine. Neljuštite ga;

b/ Šargarepe: iseku se na tanke krugove, da bude različitih oblika u supi;

v/ Paškanat: oljušti se, otklanja mu se tvrda unutrašnjost i seče se na sitne kocke;

g/ Kraljevske pečurke: iseku se na kocke veće od kocki paškanata, da se ne izgube u supi;

d/ Kopriva: *** Radite sa rukavicama, da vas ne opeče*** Nemojte je poparivati i ne bacajte joj "prvu vodu". Samo je operite i iseckajte;

e/ Luk: na sitne kocke.

2. Supa:

1. Luk se zaprži (izdinsta u maslinovom ulju oko 5 minuta na srednjoj vatri. Ja sam mu dodala kašičicu šećera, čim je luk upio maslinovo ulje, da se blago karamelizuje).

2. U luk se dodaju šargarepe i paškanata i dinstaju se još 5 minuta.

3. Dodaju im se začini i so.

4. Naliva se voda toliko koliko želite da bude krajnja količina supe. Sa količinom sastojaka opisanom ovde bude dosta supe. Bar 6-8 porcija. Ja sam stavila oko 2, 5-3 litra vode.

5. Ostavite na jakoj vatri dok ne počne da vri. Čim provri smanjite na srednju vatru i kuvajte oko 10 minuta pre nego što dodate pečurke. Naravno, ne stavljate ih na početku sa ostalim sastojcima da se ne raskuvaju previše.

6. Nakon pečuraka se stavlja i kopriva odjedom i meša se.

7. Najviše će se kuvati šargarepa i paškanat. Prema njihovoj kuvanosti se orijentišete kada da stavite rezance. To je poslednje.

8. Supa je gotova čim rezanca nabubre i kad se uverite da su šargarepa i paškanat skuvani. To ne bi trebalo da traje više od 30 minuta.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti