Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Janija»Pileći paprikaš sa jabukama i sajderom

Pileći paprikaš sa jabukama i sajderom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Pileći paprikaš sa jabukama i sajderom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 6
24/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Nakon takvog jela nema potrebe da brinete za prljave tanjire, gosti će ih bukvalno počistiti"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 4 komada, donji
  • jabuke - 1 komad, zelena
  • sajder - 250 ml (ili jabukovo vino)
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz - 1 komad
  • krompir - 400 g (3 komada, srednji)
  • beli luk - 2 čena
  • lovorov list - 1 komad
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • ulje - 80 ml
  • voda - oko 500 ml
  • so - po ukusu
  • ljuta papričica - 1 kom.
* merne jedinice

Način pripreme

Luk i beli luk se samelju u blenderu zajedno sa ljutom paprikom. Zaprže se na slaboj do umerenoj vatri u ulju i prstohvatu soli 4-5 minuta.

Paradajz se oljušti i zajedno s šargarepom se pretvarta u pire pomoću blendera ili uređaja pogodnog za to. Dodaju se u luk, zajedno sa lovorovim listom i alevom paprikom. Dodaju se bataci i sve se zaprži još 4-5 minuta.

Naliva se sajder i kuva se dok ne ispari alkohol, nakon čega se stavlja i voda, prethodno zagrejana, da se ne zaustavi proces kuvanja.

Dodaju se so i aleva paprika i janija se ostavlja da vri 25 minuta. Dodaje se voda ako se njen nivo mnogo smanji. Za to vreme se ljušti i na krupno iseče krompir i jabuka. Biramo vrstu zelene jabuke, jer je slatko-kisela i idealna za ovo jelo, ali može da se koristi i druga, nije problem.

Nakon što istekne 25 minuta, stavlja se krompir, a nakon 10 minuta i jabuka. Kuva se pod poklopcem još 10 minuta ili dok potpuno ne omekšaju sastojci.

Pileći paprikaš sa jabukama i sajderom se servira vruće, posuto peršunom ili iseckanim strukovima mladog luka.

Izuzetno pogodno za svakodnevnu ili prazničnu trpezu. Veoma ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: